Handelen i desember i år anslås å øke med 3,5 prosent. Totalt vil det gjennom landets detaljhandelsbedrifter bli handlet for litt under 55,5 milliarder kroner i årets siste måned.
 
- Det betyr at hver innbygger i gjennomsnitt vil legge igjen litt over 10 700 kroner i landets detaljhandelsbedrifter i desember. Dette er 230 kroner mer enn i desember i fjor, sier Bror Stende, direktør for Virke mote og fritid.
 
Økte priser på grunn av lav kronekurs og befolkningsvekst er årsaken til verdiveksten. Hver og en av oss handler omtrent like mye som i fjor.
 
Tallene stemmer godt overens med hva nordmenn selv forventer å bruke på årets julehandel viser DNBs juleundersøkelser som er gjennomført av Ipsos MMI.
 
-Folk planlegger naturlig nok å være mer moderate med årets julegaver i år på grunn av usikre tider. Samtidig har vi aldri hatt mer å rutte med på grunn av historisk lav rente. Det er derfor vanskelig å si om fristelsene overgår fornuften, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.
 
I følge undersøkelsen er det nærmere tre av ti som panikkhandler og en av fem som sier de alltid ender opp med å kjøpe dyrere gaver enn planlagt.
-For å redusere pengebruk og stressnivå bør du skrive en gaveliste med hvem du skal kjøpe til og hva. Avtal også en makspris, anbefaler Sandmæl.
 
Vi bruker mye mat, men mest på gaver
Dagligvarebutikker omsetter for rundt 41,5 prosent av det vi bruker på julehandling i desember.
- Vi koser oss mye i julen. Per person bruker vi 4 460 kroner på matvarer, drikkevarer og andre dagligvarer. Men vi bruker 6 270 kroner på julepynt, klær og gaver til hverandre, sier Bror Stende.
 
-Det som topper ønskelisten i år igjen er bøker, klær, gavekort og reiser. Hele en av fire vet ikke hva de ønsker seg. Gi en gave med en tanke bak, en opplevelse, noe du har laget selv eller en veldedighetsgave, råder Sandmæl. 
 
Se presentasjoner fra Virkes julehandelsseminar her