Permisjon

Permisjon vil si at arbeidstaker har rett til å være borte fra arbeidet i en begrenset periode. Permisjon kan være med eller uten lønn eller annen kompensasjon.

Podcast:

Hva bør arbeidsgivere vite om permisjon?

Hva er det viktigste arbeidsgivere må vite om foreldrepermisjon og sykt barn-dager? Hvis du som arbeidsgiver får spørsmål om velferdspermisjon fra en ansatt, hvor går du for å finne ut av det? Hva er hovedreglene knyttet til utdanningspermisjon? Dette – og mye mer – får du svar på i denne episoden.

Hør episoden på Spotify eller Apple Podcast

Podkast for ledere eller deg som har arbeidsgiveransvar. Hør flere episoder med annen relevant tematikk for arbeidsgiveriet.

Din digitale rådgiver for alle arbeidsrettsspørsmål!

Arbeidsgiverguiden er mer enn et oppslagsverk i arbeidsrett. I Arbeidsgiverguiden får du et opplæringsverktøy i form av et stort antall quizer, og du kan opprette digitale, juridiske kontrakter hvor alle parter kan signere med e-post eller BankID. 

Vanlige spørsmål om permisjon

  • Hvor finnes reglene om permisjon?

    Reglene om permisjon finnes i arbeidsmiljøloven kapittel 12. I tillegg har gjerne tariffavtaler regler om permisjon. Mange virksomheter har også interne regler knyttet til permisjon, f.eks. i personalhåndboken.

  • Har arbeidstaker rett til lønn under permisjon?

    Arbeidstaker har etter arbeidsmiljøloven kun rett til lønn ved permisjon for svangerskapskontroll og ved ammefri. Reglene i folketrygdloven sikrer imidlertid arbeidstaker rett til andre økonomiske ytelser i mange tilfeller. Flere tariffavtaler gir også arbeidstaker rett til lønn ved permisjon, og det samme kan følge av interne regler i virksomheten, for eksempel i personalhåndboken.

  • Er permisjon det samme som permittering?

    Nei, permisjon er ikke det samme som permittering. Permittering kan benyttes når det er nødvendig å innskrenke driften midlertidig. Motsatt kommer permisjoner i stand etter initiativ fra arbeidstaker, som har behov for fri fra arbeidet i en kortere eller lengre periode.

  • Kan arbeidstaker som er innvilget permisjon kreve å komme tilbake til jobb tidligere?

    Vi anbefaler at avtaler om permisjon er skriftlige og at avtalen regulerer dette. Hvis avtalen ikke gir svar, må arbeidsgiver vurdere hva som er praktisk mulig. Hvis det vil medføre ulemper at arbeidstaker kommer tilbake tidligere enn avtalt, er ikke arbeidsgiver forpliktet til å imøtekomme arbeidstakers ønske. For eksempel kan det være tilfellet der det er ansatt en vikar for arbeidstaker som er i permisjon. På den annen side er det ingenting i veien for at partene blir enige om tilbakekomst tidligere enn opprinnelig avtalt.

Relaterte kurs

Se alle arrangementer
  1. Nyheter i arbeidsrett

    Vi går gjennom ferske dommer og nyheter på arbeidsrettsfeltet, og har trukket frem de viktigste poengene du som er arbeidsgiver eller har personalansvar bør kjenne til.

  2. Det viktigste om ansettelse

    Dette webinaret omhandler ansettelse.

  3. Onlinekurs - Arbeidsrett fra A-Å

    Er du arbeidsgiver er det nødvendig å ha full oversikt over de viktigste spørsmålene innen arbeidsrett, fra ansettelse til arbeidstid, sykefravær, oppfølging og eventuell oppsigelse eller avskjed. Kurset går over to dager.

Vurderer du medlemskap i Virke?

Som medlem får du som arbeidsgiver mange fordeler.

  • Få hjelp med HR og arbeidsrett

    Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.

    Hjelp for arbeidsgivere

  • Forretningsjuridisk bistand

    Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.

    Forretningsjuridisk bistand

  • Gunstige fordelsavtaler

    Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.

    Se alle fordelsavtalene