Handelslappen

I løpet av 2024 skal 37 000 flyktninger bosettes i Norge, dette er mennesker som trenger gode systemer og trygge rammer for integrering. En inngang i arbeidslivet er en helt avgjørende del av prosessen. Derfor vil Handelslappen i første omgang være et pilotprosjekt for flyktninger som ønsker å arbeide og etablere seg i Norge.

Deltakerne forteller

Hei, jeg heter Yevhen Bozhko og jeg er 39 år gammel. Jeg kom fra Ukraina på grunn av krigen. Jeg har vært i Norge siden 1. desember 2022. 18. april var et år siden jeg startet å studere norsk på skolen. I Ukraina produserte jeg treprodukter. Jeg fikk min første jobb i Norge som vikar hos Coop Extra Tjølling etter to ukers praksis. Jeg planlegger å utvikle meg og ikke stoppe der!

Hilsen Yevhen

Jeg heter Kateryna Tkachenko og kommer fra Ukraina. Jeg kom til Norge for et år siden og bor i Sandefjord med min mann og datter. Vi har også en favoritthund Lola, hun er en fransk bulldog. Mannen min jobber for et jernbaneselskap og datteren min går på skole.

Jeg er deltager i Handelslappen. Der lærer jeg norsk og får undervisning og praksis for å kunne jobbe i butikk. Jeg har praksis på Kiwi matbutikk hvor jeg trives og får god hjelp av mentoren min som heter Brahian, vi har det veldig gøy på jobb sammen. Jeg ønsker meg en jobb i butikk og gjennom Handelslappen tror jeg mulighetene er store.

Se filmen og bli med meg på en dag i Handelslappen 😊

Fra Ukraina til Kiwi med Handelslappen

Etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina i 2022, har det kommet rundt 70.000 ukrainske flyktninger til Norge. En av dem heter Kateryna og er deltaker på pilotprosjektet "Handelslappen", der hun får både språkopplæring gjennom NAV og arbeidspraksis i den lokale dagligvarebutikken.

Bli med på besøk til Kiwi Laskentunet i Sandefjord, der vi møter både Kateryna, hennes mentor Brahian, butikksjef Jørgen og Guro fra NAV i Sandefjord, som alle deler sine perspektiver på hvordan nyankomne flyktninger kan hjelpes raskt inn i det norske arbeidslivet.

Kompetansebevis

Et prosjekt for å inkludere flere i arbeidslivet

Inkluderingsprosjektet er et samarbeid mellom Virke, med våre medlemmer Kiwi, Coop, og Bunnpris, og Nav Sandefjord, Larvik kommune og bydel Gamle Oslo.

I prosjektet får deltagerne tilbud om:

  • språkopplæring
  • arbeidsrettet opplæring
  • arbeidspraksis i dagligvarebutikk

Etter endt kurs får deltagerne tildelt Handelslappen – et kompetansebevis som åpner dører inn i arbeidslivet. 

Handelslappen er et skalerbart prosjekt for inkludering og samarbeid. Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har bevilget midler til en treårig pilot. Ambisjonene våre er å utvide Handelslappen til flere bransjer, på tvers av kommuner og å gi flere deltagere et arbeidsrettet tilbud gjennom prosjektet.

Innholdet i kursene er bygget på balansekunst-modellen, utviklet av Virke.

Hva er Balansekunst?

Balansekunst er en modell utviklet for arbeidslivsdrevet utdanning og opplæring. I utdanningene har vi standarder som både forstås og verdsettes, men dette har ikke vært like enkelt i arbeidslivet.

Balansekunst viser hvordan vi kan kartlegge kompetansebyggingen som skjer mens vi er på jobb og hvordan vi kan uttrykke kompetansestandarden i arbeidslivet.

Uansett om du har en mastergrad eller om du har jobbet i 5 år så har du ervervet kompetanse, og vi må kunne forklare hva den kompetansen er, uavhengig av hvor den er bygget opp.

Handelslappen er et av flere prosjekter som er bygget på balansekunst-modellen. Virke lanserte først rapporten i 2018, senere i 2020 har rapporten blitt fornyet og utvidet.

Her kan du bestille Balansekunst helt gratis!

Webinar

Inkludering i praksis: Handelslappen

Over sommeren har det første kullet med deltagere blitt ferdig med kurset og mange har allerede fått sin første jobb, ofte der de utførte praksis. Bli bedre kjent med prosjektet på Gnistuka og la deg inspirere av praktiske eksempler på inkludering!

1. nov. 2024, -

Milepæler

  • : Lanseringen av Handelslappen

    Tirsdag 12. mars ble prosjektet lansert hos bydelskantinen til bydel Gamle Oslo på Tøyen Torg.

    Vi samlet om lag hundre mennesker til lanseringen av prosjektet som skal hjelpe flere utenfor arbeidslivet inn i jobb. Statssekretær Kjetil Vevle og direktør for Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet, Libe Rieber Mohn kom for å snakke om hvordan prosjekter som Handelslappen kan være del av løsningen på å integrere og inkludere flere inn i arbeidslivet.

    Virkes administrerende direktør, Bernt G. Apeland fortalte om hvordan vi kan tilrettelegge for inkludering gjennom tette samarbeid mellom næringslivet og offentlige aktører. Vi fikk også høre fra Tore Olsen Pran, bydelsdirektør for Gamle Oslo og Ole Petter Gravningen, leder for NAV Sandefjord.

    Tøyen barneorkester holdt en nydelig konsert for alle gjestene og mot slutten av lanseringen fikk vi en gitarsolo fra en av deltagerne i Handelslappen.

    Deltagerne er i gang med kursene og har oppstart i praksis i tiden fremover. Se etter en button med «Jeg tar handelslappen!» neste gang du besøker Kiwi, Coop eller Bunnpris i Oslo eller Sandefjord. Fremover vil du kunne bli bedre kjent med tre av deltagerne i prosjektet her og i sosiale kanaler.

Ønsker du å bli bedre kjent med prosjektet? Vi gir deg gjerne mer informasjon!

Medlemskap i Virke

Som medlem får du som arbeidsgiver mange fordeler.

  • Få hjelp med HR og arbeidsrett

    Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.

    Hjelp for arbeidsgivere

  • Forretningsjuridisk bistand

    Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.

    Forretningsjuridisk bistand

  • Gunstige fordelsavtaler

    Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.

    Se alle fordelsavtalene