Handel
Handelsnæringen sysselsetter drøyt 360 000 personer, og er en viktig inngangsport til arbeidslivet for mange unge over hele landet. Handelsnæringen sto for nær 13 prosent av den totale sysselsettingen i Norge.
Innhold på siden

Handelskonferansen
Den 18. september inviterer vi til en ny dag full av innsikt, inspirasjon og nettverksbygging – for beslutningstakere, ledere og nøkkelpersoner som vil være med å løfte handel- og tjenestenæringen.
Årets program byr blant annet på:
- De siste tallene og prognosene for norsk handel
- Innsikt i Kinas teknologiske dominans og utvikling
- Samarbeid med det offentlige i en verden der alle konkurrerer mot alle
- Ledelse og kultur som driver resultater
- Woke og ytringsfrihet
- Spennende utstillere og innovative løsninger
Interessert i statistikk og analyse for bransjen?
Siste nytt
-
: Virke kritiserer ekspertgruppens manglende tiltak for å fremme bruktsalg
26. mai lanserte ekspertgruppen sin rapport om virkemidler for å fremme en mer sirkulær økonomi. Virke kritiserer denne for ikke å foreslå fjerning av momsen på brukte varer, som er den største hindringen for bruktsalg. Fjerning av momsen vil gi incentiv til mer bruktsalg innen elektronikk, klær, skotøy, sportsutstyr, husholdningsvarer, møbler og byggevarer.Virke er også bekymret for at utvalget ikke har tatt hensyn til konsekvensene av økende netthandel, spesielt fra digitale markedsplasser som Temu og Shein, som selger store mengder fast fashion til norske forbrukere.Ekspertgruppen foreslår avgift på plastemballasje, bransjeordning for reparasjon av elektronikk, avgift på tekstiler og utvidet produsentansvar. Virke mener at disse forslagene ikke adresserer de reelle utfordringene og kan svekke konkurranseevnen til norske handelsbedrifter som følger miljøkrav. -
: Virke-gjennomslag for strømdeling
Regjeringen følger opp regelendringene som innebærer at bedrifter som produserer strøm kan dele med andre bedrifter i nærings- og handelsparker. Regjeringen foreslår 30 millioner kroner for å gi fritak for elavgift i en slik delingsordning for fornybar kraft. Ordningen skal tilpasses næringsområder og gjøre det mer lukrativt å dele på produksjonen av fornybar kraft.
Dette er et gjennomslag for Virke og handelen. Det treffer næringsparker/handelsparker og varelagre, som produserer strøm med solcellepanel. At strømmen kan deles med andre i næringsområdet gjør det gunstigere å satse på lokal produksjon av fornybar energi.
-
: Stort fall i plastposeforbruket
Handelens MIljøfonds (HMF) måling av plastposeforbruket i april viser at nordmenn bruker 53 plastposer i snitt per person i året. Det er en nedgang på åtte prosent fra mars til april, og hele 31 prosent nedgang sammenlignet med april i fjor. Dette er det laveste nivået HMF har målt noensinne.
En viktig årsak til nedgangen i april er at HMF økte kontingenten 1. april, men også at flere butikker har vært flinke til å minne folk på at handlenett og avfallsposer på rull er både billigere og bedre for miljøet.
Virke mener nedgangen i poseforbruket i april er gode nyheter, og at vi nå er på god vei mot å nå målet om 40 poser pr innbygger innen utgangen av 2025. Dette er kravet som er satt av EU, og som Norge følger. Det er HMF som er virkemiddelet i Norge for å nå målet om maks 40 poser.
De fleste som selger plastposer i handelen er medlemmer i HMF og betaler kontingent, som HMF bruker til å støtte miljøprosjekter, som plastreduserende tiltak og rydding. HMF har trappet opp kampanje mot forbrukere for å nå posereduksjonsmålet i 2025.
-
: Tollfrihet mellom Norge og India
Mens det stormer i internasjonal handel og Trumps tollsatser spretter opp og ned, har Norge og India avtalt tollfrihet på industrivarer, bl.a tekstilvarer. Stortinget har ratifisert frihandelsavtalen med India, og India stiller med en stor delegasjon i Oslo 15.-16. mai for å styrke handelsbåndene med Norge.
Indias økonomi er i rask vekst, og verdens mest folkerike land ønsker flere investeringer fra norske handelsbedrifter. Norge importerer i dag varer fra India for om lag 10 mrd kroner årlig og eksporterer for 5 mrd. Potensialet for økt import og eksport anses å være stort. Frihandelsavtalen er forhandlet mellom EFTA og India. Norges EFTA-partner Sveits skal også ratifisere avtalen om kort tid.
Les mer om frihandelsavtalen med India | European Free Trade Association
-
: Betydelig lavere matprisvekst i april
Årsprisveksten på matvarer og alkoholfrie drikkevarer falt fra 8,7 prosent i mars til 3,3 prosent i april. Det viser den siste konsumprisindeksen fra Statistisk sentralbyrå.
Det er gode nyheter at matprisveksten falt klart tilbake i april, etter at denne hadde steget noe i årets første måneder. Matbutikkenes påskekampanjer og harde konkurranse om kundene bidro til at prisene gikk ned i april, sier bransjedirektør for Virke dagligvare, Bendik Solum Whist.
Prisveksten på mat og drikke er nå tilbake på en avtagende trend etter at denne nådde en topp i juni 2023. Den høye prisveksten de siste årene skyldes store kostnadsøkninger i hele verdikjeden for matvarer. Dagligvarekjedenes marginer har vært lave og stabile over tid, noe Konkurransetilsynet har kartlagt på oppdrag fra regjeringen.
- Det er gledelig at lavere kostnadsvekst og den sterke konkurransen mellom dagligvarekjedene bidrar til at matprisveksten nå er nede på et nivå vi ikke har sett siden juni 2022, avslutter Whist.
Handel
Våre medlemmer er virksomheter innen detaljhandel, agentur- og engroshandel, samt handel med og reparasjon av motorvogner.
Fellesskapet består av disse bransjeområdene:

Venter comeback for kapitalvarebransjene
Årets Handelsrapport viser at dyrtid og renteoppgang særlig har rammet kapitalvarebransjene. Samtidig ser vi en vridning mot lavprissegmentet i flere bransjer.
Virke venter at bedring i kjøpekraften vil føre til oppgang i detaljhandelen fremover, som særlig vil komme kapitalvarebransjene til gode.
Mer om dette, og mye mer, finner du i siste versjon av Handelsrapporten.
Hvor går fremtidens handel?
Varehandelen i Norge er den viktigste arbeidsgiveren i privat sektor. Totalt sysselsetter den 336.800 personer, som er 12 prosent av alle med jobb i Norge. Det finnes 71 300 bedrifter som står for nesten 10 prosent av den totale verdiskapningen av varer og tjenester. Bidraget til bruttonasjonalprodukt var i 2020 på 262 milliarder kroner. I årets handelsrapport og våre analyser og prognoser får du oppdatert informasjon om din bransje, og fremtidens handel.
Kontakt
Slik bruker du medlemskapet
Medlemskapet gir deg tilgang til en rekke fordeler for deg som arbeidsgiver.
-
Få hjelp med HR og arbeidsrett
Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.
-
Forretningsjuridisk bistand
Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.
-
Gunstige fordelsavtaler
Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.