Rådgivning

Rådgivning i Virke omfatter et bredt spekter av konsulent- og rådgivningsvirksomheter som tilbyr faglig ekspertise, innsikt, råd og tjenester. Disse bidrar blant annet til å løse spesifikke utfordringer for andre bedrifter og organisasjoner, håndtere endringsprosesser, forbedre ytelse, ta strategiske beslutninger eller gjennomføre komplekse prosjekter.

Rapport om konsekvensene av endringer i arbeidsgiveravgift

Vista Analyse har påoppdrag fra en rekke organisasjoner, bla Virke og NHO vist hvilke skadelige effekter den ekstra arbeidsgiveravgiften har hatt for norske bedrifter.

Vi støtter oss til Vista Analyses faglige vurdering om at det bør settes strek over bruk av midlertidige skatte-endringer til å saldere statsbudsjettet og drive konjunkturpolitikk. Aktørene i norsk økonomi skal kunne legge til grunn stabile og forutsigbare rammevilkår, og at eventuelle endringer er utredet og faglig godt begrunnet. Hvert tilfelle av midlertidige skatteendringer bidrar til å erodere uttalte mål om stabilitet i skattepolitikken og skaper utrygghet om økonomien vår. 

1. januar 2025 er det heldigvis varslet over og ut for den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften, men til orientering har Vista på vegne av Virke og en rekke andre organisasjoner analysert langtidseffektene av den ekstra arbeidsgiveravgiften.

Medlemmer kan logge inn for å se hovedtrekk fra rapporten
Den ekstra arbeidsgiveravgiften er en vridende skatt som gjør at bedriftene står overfor en høyere kostnad ved bruk av arbeidskraft med høy kompetanse. Ut fra grunnleggendeøkonomisk teori har en ekstra arbeidsgiveravgift på høye inntekter en rekke virkninger som innebærer mindre effektiv bruk av samfunnets ressurser:

Slik treffer statsbudsjettet bransjen

  • Ekstraordinær arbeidsgiveravgift fjernes 

    Regjeringen følger opp sitt løfte om å fjerne den ekstra arbeidsgiveravgiften på inntekter over 850.000. Fra 1.1.2025 er arbeidsgiveravgiften tilbake på 2022-nivå. 

  • Ingen lettelser i formuesskatten

    Regjeringen foreslår at bunnfradraget økes fra 1,7 mill. kroner i 2024 til 1,76 mill. Kroner. Dette monner lite etter de kraftige skjerpelsene i formuesskatten spesielt og eierbeskatningen generelt siden 2021. Skjerpelsene rammer norske gründere og eiere.

  • Ordningen med opsjonsbeskatning utvides

    En utvidelse av ordningen med opsjonsbeskatning, slik at flere ansatte kan motta opsjoner i egen bedrift, er et skritt i riktig retning og et lyspunkt i forslaget til statsbudsjett. Utvidelsen innebærer en skattelette på 20 mill kr. 

  • Flere studieplasser innen IKT 

    Arbeidslivet trenger flere personer med kompetanse innen IKT. Virke ser på det som et steg i riktig retning at det opprettes 100 nye studieplasser innen IKT.  

  • Eksportstrategien videreføres – Virke etterlyser eksportsatsing for retailtech 

    Regjeringen vil for 2025 følge opp eksportreformen «Hele Norge eksporterer», for allerede utvalgte sektorer. Det er lansert nasjonale eksportfremmesatsinger innen havvind, maritim eksport, helsenæringen og vareproduksjon og design. 

    Det er videre besluttet at sektorene reiseliv og sjømat vil utgjøre den femte og sjette eksportsatsingen i Hele Norge eksporterer, og det pågår et arbeid med å utvikle innhold i disse.  Virke etterlyser satsing på nye utlysninger i statsbudsjettet for 2025. Eksport av tjenester, herunder retailtech (handelsteknologi), inkludert faghandel og kreative næringer, er næringer med et stort eksportpotensial.

  • Skuffende satsing på næringsrettet forskning  

    For 2025 foreslår regjeringen en tilsagnsramme, dvs. ramme for ny aktivitet, på 1 412 mill. kroner til næringsrettet forskning under Norges forskningsråd. Rammen er prisjustert i forhold til 2024 og innebærer derfor ingen økt realaktivitet for 2025.  

    Vi mener forslaget statsbudsjettet er svakt og ikke en reell oppfølging av regjeringens strategi for økt FoU i næringslivet som ble lagt fra tidligere i år. De mest sentrale virkemidlene for forskningsbasert innovasjon i bedrifter er IPN (Innovasjonsprosjekter i næringslivet) og Skattefunn som begge ligger under forskningsrådet.

    Disse virkemidlene treffer bredden i næringslivet og skal bidra til vekst og konkurransekraft i alle regioner og næringer. 

  • Økt satsing på gründere – men ikke nok 

    Regjeringen forsterker satsingen på oppstartsbedrifter i regi av Innovasjon Norge med ytterligere 52 millioner kroner i 2025. Midlene skal legge til rette for at flere oppstartsbedrifter skal vokse. Satsingen skjer gjennom finansieringsordninger, nettverk og kompetansetjenester som skal styrke evnen til internasjonal vekst. 

    Satsingen i budsjettet for 2025 kommer etter en styrking av innsatsen for oppstartsbedrifter med 70 millioner kroner i 2024. Regjeringen vil senere i høst legge frem en stortingsmelding om gründere og oppstartsviksomheter. 

Hvorfor kjøper vi konsulenttjenester?

Konsulentguiden har kartlagt kjøp av konsulenttjenester i Norge i 2024, i samarbeid med Virke og Norstat. Er du medlem og logget inn, får du lese hovedtrekkene.

Det lønner seg å være medlem i Virke!

Medlemmer innen teknologi, finans og rådgivning inngår i fagfellesskapet Virke teknologi og rådgivning, og har med det tilgang på mange fordeler:

Du får også:

Juridisk bistand og rådgivning
Våre rådgivere og advokater hjelper deg med forretningsjus og arbeidsrett. Har du større juridiske utfordringer stiller vi med et av Norges ledende advokatmiljøer.

Analyser og innsikt
Vi leverer analyser, indekser og innsikt for en rekke bransjer. Våre skreddersydde rapporter gir deg informasjonen du trenger for å fatte de riktige beslutningene.

Fordelsavtaler og rabatter
Vi tilbyr en rekke fordelsavtaler som en virksomhet trenger, på alt fra betalingsløsninger til hotell og telefoni. Du får også rabatter på alle kurs hos Virke.

Startup?

Bli medlem i Virke, det lønner seg!
Som gründer av en nyoppstartet bedrift er kanskje ikke medlemskap i en arbeidsgiverorganisasjon det første du tenker på.

Et medlemskap i Virke i et av bransjeområdene finans, teknologi eller rådgivning gir deg tilgang til flere tjenester som kan være svært nyttige i en oppstartsfase.

  • Startup-medlemskap 0-2 driftsår: 2500 kr per år (Maks 5 millioner i lønnskostnader) 
  • Startup-medlemskap 3-5 driftsår: 4500 kr per år (Maks 10 millioner lønnskostnader) 

Du får blant annet:

  • Juridisk bistand innen arbeidsrett og forretningsjus (inntil 30 min per sak, totalt 6 timer per år, deretter gunstige medlemspriser)
  • Arbeidsgiverguiden – Verktøy, maler og gode råd (Gratis tilgang i 1 år, verdi 8000 NOK)
  • Onboarding i Microsoft for startups: Med rådgivning og gratis tilgang på digitale løsninger (pilot) 

Du står aldri alene

Medlemmene våre tilbyr tjenester innen forskjellige områder som strategisk planlegging, forretningsutvikling, teknologisk rådgivning, økonomistyring, HR-konsultasjon, markedsføring, kommunikasjon, markedsanalyse, design, prosjektledelse, informasjonsteknologi, bærekraft med mer.

Virksomhetene varierer i størrelse, fra små, uavhengige konsulentselskaper til store internasjonale firmaer med tusenvis av ansatte. Noen har spesialisert seg innenfor bestemte bransjer eller sektorer, som helsevesen, finans, reklame, design, teknologi, energi, miljø med mer.

Uansett om du er spesialist innen IT eller samferdsel, tilbyr vi den faglige og politiske støtten du trenger.

Temarapport: «Fremtidige kompetansebehov: Utfordringer for grønn omstilling i arbeidslivet»

Kompetansebehovsutvalget (KBU) har kommet med en temarapport som tar for seg kompetansebehov for bærekraftig og grønn omstilling. Virke sitter i utvalget, og vi har jobbet for å synliggjøre den sentrale rollen som handels- og tjenestenæringen har i den grønne omstillingen, som tilrettelegger for gjenbruk, vedlikehold, resirkulering og mindre avfall.

Innovasjon.svg

Handelsnæringen trekkes fram som den næringen som etterspør flest personer med kompetanse innen bærekraft.

Grønn omstilling likner på annen omstilling, men det haster mer. Dette gjør at læringen som skjer i arbeidslivet særlig viktig. Utvalget peker på at systemet for livslang læring er for svakt til å møte arbeidslivets behov for omstilling som følge av det grønne skiftet.

Rapporten peker på 7 utfordringer:

  1. Knapphetsutfordringen
    Knapphet på ingeniører, IKT-spesialister og fagarbeidere kan bremse grønn omstilling.
  2. Konkurranseutfordringen
    Konkurransen om kompetent arbeidskraft øker.
  3. Grunnkompetanseutfordringen
    Deler av befolkningen har svakt kompetansegrunnlag for omstilling.
  4. Kompetanseutviklingsutfordringen
    Systemene for livslang læring og samarbeidet om kompetanseutvikling på arbeidsplassene er utilstrekkelige
  5. Ulikhetsutfordringen
    Kompetanseutvikling for grønn omstilling kan forsterke sosiale forskjeller
  6. Styringsutfordringen
    Grønn omstilling øker behovet for både lokalt handlingsrom i utdanningssystemet og nasjonal styring
  7. Kunnskapsutfordringen
    Kunnskapsgrunnlaget om kompetansebehov for grønn omstilling er for svakt.

Her kan du lese hele rapporten

Medlemskap i Virke

Medlemskapet gir deg tilgang til en rekke fordeler for deg som arbeidsgiver.

  • Juridisk bistand og rådgivning

    Våre rådgivere og advokater hjelper deg med forretningsjus og arbeidsrett. Har du større juridiske utfordringer stiller vi med et av Norges ledende advokatmiljøer.

  • Analyser og innsikt

    Vi leverer analyser, indekser og innsikt for en rekke bransjer. Våre skreddersydde rapporter gir deg informasjonen du trenger for å fatte de riktige beslutningene.

  • Fordelsavtaler og rabatter

    Vi tilbyr en rekke fordelsavtaler som en virksomhet trenger, på alt fra forsikring til strøm og telefoni. Du får også rabatter på alle kurs hos Virke.