Reiseliv
Bransjefelleskapet for reiseliv i Virke arbeider for gode rammebetingelser i markedet, yter individuell bistand til våre medlemmer i bransjespesifikke saker, også av juridisk karakter. Samtidig fungerer vi som et talerør for bransjen i dialog med både myndigheter og media.
Innhold på siden

Hvordan blir reiseåret 2025?
Reisepuls fra Virke gir deg svaret! Det er en innsiktsrapport for norsk reiselivsbransje, og forteller hvilke reiseplaner nordmenn har i 2025. I tillegg viser den status for norsk ferieøkonomi og prognoser for den fremtidige utviklingen i makroøkonomiske forhold.
Siste nytt
-
: Enighet om ny lov om besøksbidrag
Tirsdag 3. juni ble Ap, SV og Sp enige om en ny lov om besøksbidrag, også kalt turistskatt.
Virke har i sine høringsinnspill etterlyst en bredere om mer treffsikker modell, og hvor cruisevirksomhet også innlemmes. Det er bra at det nå skjer.
– Innretningen på besøksbidraget er nå noe mer rettferdig enn det opprinnelige forslaget fra regjeringen, når den nå inkluderer både cruiseskipene og overnatting. Men vi savner fortsatt at ordningen treffer mer rettferdig for overnattingsbransjen, i og med at bobil, campingvogner og telt ikke er en del av ordningen, sier bransjeleder for reiseliv i Virke, Geir Vik.
Virke tar videre prosess opp med næringsminister Myrseth neste uke, med søkelys på nedslagsfelt, mulig testing gjennom pilot og at bobiler, campingvogner og telt tas med.
Virke har hele veien ment at det bør gjennomføres pilotprosjekter i enkelte kommuner, for bedre å treffe på den endelige innretningen av denne loven. Nå er det kommuner som opplever størst press fra turismen, som skal ta dette i bruk i første omgang, men det gjenstår å se treffsikkerheten.
– Vi ber derfor regjeringen jobbe videre i tett samarbeid med næringen, sier bransjeleder for Virke reiseliv, Geir Vik.
I noen pressområder påfører dagsturisme og ulike overnattingsformer periodevise utfordringer for lokalsamfunn og naturen. Treffsikkerhet og legitimitet med prinsipp for likebehandling på tvers av reiselivsaktører er viktig. Det å unnlate bobil, camping og telt i denne tidlige fasen mister man en unik mulighet for verdifull innsikt og lærdom i et begrenset område før ordningen utvides til flere kommuner.
Denne muligheten bør ikke regjeringen la gå fra seg for det beste for forutsigbarhet og rettferdighet i norsk reiseliv.
I stedet for en pilotordning, som Virke har tatt til orde for, innføres det nå etter en søknadsbasert ordning. Kommuner som ønsker å innføre besøksbidrag må dokumentere reelt press på fellesgoder og infrastruktur, og utarbeide en plan for hvordan inntektene skal brukes i tråd med lovens formål. Planen skal deretter godkjennes av departementet før avgiften kan tre i kraft. Ordningen skal evalueres etter tre år.
Virke er fornøyd med at ordningen innføres gradvis, men det er fortsatt mye usikkerhet hvordan dette vil fungere i praksis. Hvordan defineres pressområder, hvilke satser vil gjelde for cruisenæringen, hvordan avgiftene innkreves, er blant spørsmålene som fortsatt står ubesvart og som vil komme gjennom utredning.
-
: Travel Protection Summit
Flere land i Europa merker fortsatt pandemiens ettervirkninger i form av forstyrrede betalingsstrømmer, økt risiko og endrede forventninger hos de reisende. I tillegg skaper makroøkonomisk ustabilitet, geopolitiske spenninger og miljørelaterte risikofaktorer utfordringer. Alt dette fremhever nødvendigheten av et robust system som sikrer reiseindustrien og understreker viktigheten av å innta en offensiv og fremtidsrettet holdning.
Under Travel Protection Summit, arrangert av ECTAA den 19 februar, ble det diskutert behov, utfordringer og hvordan man kan minimere risiko samt hvilke løsninger som finnes for reisegarantier blant reiselivsbedrifter i Europa. Et stort antall interessenter deltok, og behov for et slikt arrangement var tydelig.
Dagen startet med et innlegg fra kommissær Apostolos Tzitzikostas, som ga en oversikt over det nye mandatet for de europeiske institusjonene. Som kjent er flere lovforslag på vei for reiselivsbransjen, blant annet pakkereisedirektivet. På møtet ble lovgivningsrammer både på nasjonalt og EU-nivå diskutert, med fokus på hvordan de former reisegarantier. Samtidig ble det utforsket innovative løsninger for å gjøre ordningen mer effektiv, bærekraftig og tilgjengelig for både bedrifter og forbrukere. Det ble også delt tanker om hvordan teknologi kan bidra til å beskytte mellomledd i industrien.
Et hovedtema gjennom dagen var behovet for å håndtere risiko på tvers av sektoren, fra betalingsstrømmer til passasjerrettigheter, samtidig som rettferdighet og rimelige priser opprettholdes. Den avgjørende rollen formidlere og leverandører spiller ble fremhevet, og det ble anerkjent både deres bidrag og de utfordringene de står overfor når det gjelder å levere effektiv reisesikkerhet.
Diskusjonene understreket hvor viktig det er å finne en balanse mellom kostnadene ved beskyttelse og konkurransen i markedet, slik at løsningene forblir både levedyktige og rettferdige.
I forbindelse med Travel Protection Summit ble det også avholdt interne møter i ECTAA, der Virke deltar i tre komiteer: Air Matters, Legal og Sustainability. Det foreslås mange endringer for reiselivsbransjen på alle disse områdene, og det er viktig at Virke er med og påvirker det vi kan.
-
: Besøksbidrag legges frem før påske
Til tross for hard kritikk mot regjeringens høringsforslag om besøksbidrag, planlegger næringsministeren å legge frem et forslag for Stortinget før påske, slik at Stortinget kan behandle saken før sommerferien.
Virke har tatt opp med næringsministeren at forslaget som var på høring ikke treffer blinken. Høringsforslaget rammer først og fremst kommersiell overnatting. Virke mener det er urimelig da det ikke er hotellturister som utgjør størst belastning på turistkommuners infrastruktur. Skal vi ha en ordning med besøksbidrag må den innrettes mot privat overnatting via AirBnB og andre plattformselskaper, og andre deler av næringen må inkluderes, særlig cruise og bobilturisme. Virke forventer at regjeringen lytter til næringens innspill.
-
: Oppdatering fra IATA APJC
Siste møte i det skandinaviske APJC var 21.10 og her er hovedsakene som ble behandlet:
- Retningslinjer for flyforstyrrelser: En arbeidsgruppe ble oppnevnt for å undersøke utfordringer knyttet til passasjerenes opplevelse og kontaktinformasjon under flyforstyrrelser. Vi forventer at saken taes opp på nytt på neste mlte
- ADM og PBD: IATA leverte data om Agent Debit Memos (ADM) og Post Billing Disputes (PBD), og understreket at ADM-terskler er kommersielle forhold og dermed individuelle avtaler
- Remittance i BSP: Ny votering om å endre antall remittancedager fra 5 til 15 dager. Ingen endring etter voteringen. Dette er tredje gangen saken har vært oppe til votering og etter fjerde gang vil den bli oversendt til PACONF
- NDC-standardisering: En dedikert NDC-workshop ble foreslått holdt sammen med det neste APJC-møtet.
- Finansielle krav: Reisebyråer diskuterte lokale finansielle kriterier (LFC), beholdningskapasitet for innbetalinger (RHC), finansielle krav og muligheter for endringer. Vi kan bare gjennomgå det lokale finansieringssystemet for Skandinavia, men vi kan også foreslå endringer i RHC. Disse endringsforslagene må imidlertid godkjennes av PACONF, men vi kan alltid komme med forslag til endringer.
-
: Lov om besøksbidrag
Virke mener at regjeringens forslag til besøksbidrag i Norge må være betydelig mer treffsikkert og rettferdig enn det som foreslåes i høringsnotatet. Våre innspill kan oppsummeres i følgende hovedpunkter:
- Besøksbidraget bør innrettes mer strategisk og basert på en helhetstenking om reiselivets rolle i samfunnsutviklingen
- Besøksbidraget må omfatte flere målgrupper enn overnattingsgjester
- Bruken av innsamlede midler til fellesgoder må defineres tydeligere
- Forvaltning av besøksbidraget må være basert på involvering og transparens
-
: Nytt registreringssystem for reisende til Spania
Som tidligere varslet så har spanske myndigheter innført et nytt registreringssystem for reisende til Spania. Etter mye usikkerhet kan vi konkludere:
- Et reisebyrå eller en turoperatør fra et annet land som selger en pakke eller tjeneste som inkluderer hotellovernatting eller leiebil i Spania, er ikke forpliktet til å registrere opplysningene på plattformen.
- Det er kun innkommende byrået eller formidleren i Spania som disse operatørene i de utgående markedene opererer med, vil eventuelt være forpliktet til å registrere på plattformen.
-
: Oppdatering EUs pakkereisedirektiv
Den 18. desember vedtok Rådet i EU sin posisjon på endringer i pakkereisedirektivet. Etter over et år med intense og grundige diskusjoner vedtok en posisjon som etter Virkes oppfatning er mye bedre balansert enn EU-kommisjonens opprinnelige forslag. Teksten fra Rådet vil være et verdifullt bidrag til diskusjonene og arbeidet som nå starter i Europaparlamentet om regelverket.
Reiseliv i Virke har jobbet tett med vår europeiske søsterorganisasjon ECTAA med å gi innspill til diskusjonene i Rådet. Særlig ønsker vi velkommen at man i posisjonen har fjernet regler om å begrense adgangen til å kreve forskuddsbetaling og klargjort definisjonene for pakkereiser og sammensatte reisearrangement. Dette er endringer vi mener er et skritt i riktig retning for å skape et rettferdig og forutsigbart regelverk for reiselivsnæringen.
Rådets posisjon inneholder imidlertid også elementer det er grunn til å være bekymret over. Særlig er vi bekymret over forslaget om å utvide insolvensbeskyttelsen til også å dekke refusjoner, da vi frykter at dette vil skape betydelige administrative utfordringer og samtidig bidra til en mer kostnadskrevende reisegaranti.
Så selv om posisjonen fra Rådet som utgangspunkt er godt balansert er det grunn for Europaparlamentet i sitt arbeid å se nærmere på enkeltelementer som bedre kan sikre et velfungerende regelverk både for forbrukere og bedrifter i reisemarkedet.
Reiseliv i Virke, i samarbeid med ECTAA, følger arbeidet i Europaparlamentet på pakkereisedirektivet med spenning, og vil bidra inn med bransjekunnskap og arbeide for at det endelige regelverket blir et bærekraftig og solid rammeverk for reiselivet i fellesskapsområdet.
-
: Besøksbidrag?
I møte med økende turisme vil regjeringen gi kommunene mulighet til å innføre besøksbidrag. Besøksbidraget skal bidra til å finansiere fellesgoder i kommuner med mange turister, som kommer både turister og befolkningen til gode. Nå sendes et lovforslag på høring.
Vi er på generelt grunnlag positive til at det innføres besøksbidrag i Norge, men er tydelig på at den foreslåtte innretningen er feil da den kun omhandler kommersiell overnatting og privat overnatting via AirBnB og andre plattformselskaper.
Se bransjeorganisasjonenes reaksjoner
Virke jobber nå med et høringssvar som skal være sendt innen 3. januar 2025.
Dette skjer
Se alle arrangementerDitt medlemskap fra A til Å
Hva kan Virke gjøre for deg? I dette webinaret får du en effektiv gjennomgang av alle deler av ditt medlemskap fra politikk, tariff og analyse, til fordelsavtaler og juridiske tjenester med spesielt fokus på deg som daglig leder.
Fricamping – fra pest og plage til en fantastisk mulighet for kommunene og næringslivet
Norge er et fantastisk ferieland og turistnæringen i flere kommuner er i vekst. Vi ønsker selvsagt at turister skal føle seg velkomne uansett hvordan de velger å tilbringe tiden hos oss. Vi ønsker å utnytte den inntektsmuligheten turismen gir for både det lokale næringsliv og for kommunene de besøker.

Kulturutsikter 2024/2025
Årene med pandemirestriksjoner demmet opp både penger på publikums kontoer og etterspørsel etter kulturopplevelser. Etter en tydelig gjenåpningseffekt i både 2022 og 2023, har besøkstallene beveget seg sidelengs i 2024.
Selv med noe økt sparing er det dermed godt rom for forbruksvekst i tiden som kommer. Det tror vi vil støtte opp under trenden med at stadig flere nordmenn deltar på kulturopplevelser.
Medlemmer i Virke får tilgang til unik bransjeinnsikt.

Fricamping – fra pest og plage til en fantastisk mulighet for kommunene
Norge er et fantastisk ferieland og turistnæringen i flere kommuner er i vekst. Vi ønsker selvsagt at turister skal føle seg velkomne uansett hvordan de velger å tilbringe tiden hos oss. Vi ønsker å utnytte den inntektsmuligheten turismen gir for både det lokale næringsliv og for kommunene de besøker.

Spørsmål om medlemskap?
Vi er der for deg! Ta kontakt med oss for en hyggelig prat!
Trond svarer på alle spørsmål du måtte ha om medlemskap i Virke.

Mer effektiv merverdiavgift i kultur- og besøksnæringene
Vi jobber for at det skal vedtas en utredning av felles lav merverdiavgift på alle kulturnæringer, samt en opprydning i - og forenkling av - merverdiavgiftssystemet for kulturfeltet.
Merverdiavgiftssystemet fremstår som komplisert og rotete for mange kulturnæringsaktører. Størst utfordring opplever de som befinner seg delvis innenfor og utenfor dagens merverdiavgiftssystem.
Vi har bedt Samfunnsøkonomisk analyse AS å drøfte de økonomiske og administrative kostnadene for reiselivs- og kulturvirksomheter som følge av å måtte operere med flere mer-verdiavgiftssatser, samt skillet mellom tjenester som er innenfor og utenfor merverdiavgiftssystemet.
Gjennomslag
-
Norsk reiseliv blir nasjonal eksportsatsning
Næringsministeren annonserte i september at reiseliv blir del av den nasjonale eksportsatsingen, etter påtrykk fra Virke og andre organisasjoner i reiselivet.
Driver du reiselivsbedrift?
Lurer du på hvorfor du skal være medlem i Virke? Hør hva et av våre medlemmer, UP Norway, sier om saken!
Eller ta kontakt med oss og få et godt tilbud. Vi gir deg nå gratis medlemskap ut året!
Nettverk for ledere
Trenger du en sparringspartner - eller flere? I våre nettverk møtes 10-20 personer fra ulike virksomheter som har tilsvarende stillinger. Vi møtes for å diskutere konkrete temaer og problemstillinger fra hverdagen.
Hvert møte vil være todelt; det vil være et konkret fagtema på hver samling og erfaringsutveksling/sparring med dine felles nettverksdeltakere.
Styre
-
Styret for reiseliv
-
Styret for reise utland
Kontaktpersoner
Medlemskap i Virke
Som medlem får du som arbeidsgiver mange fordeler.
-
Få hjelp med HR og arbeidsrett
Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.
-
Forretningsjuridisk bistand
Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.
-
Gunstige fordelsavtaler
Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.