- Næringslivet må ikke bli sittende med svarteper

Publisert:

​Norsk varehandel og økonomi står fortsatt på stødige bein. Men eksperter ser større arbeidsledighet og fall i investeringer lure rundt hjørnet. - Hovedorganisasjonen Virke er opptatt av at næringslivet ikke blir svarteper etter et regjeringsskifte, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen.

​Virkes prognoser, som ble presentert på Virkes konjunkturseminar 16. september, viser at det fremdeles går ganske bra i Norge. Samtidig er det fortsatt betydelig risiko for en svakere utvikling. I dag er mye knyttet til situasjonen i store deler av Europa, samtidig som det også kan bli klart svakere vekst i voksende økonomier som Kina og Brasil. Det vil ramme norsk eksportnæring.

- Det er absolutt ikke slik at en borgerlig regjering kan slappe av. Nå skal de inn i knallharde regjeringsforhandlinger, hvor de fire partiene både må gi og ta. Virke er opptatt av at det ikke er norsk næringsliv som blir taperen etter at kabalen er lagt. Fallet i produktiviteten vår begynte å flate ut rett før finanskrisen, men den er fortsatt ikke på vei opp. Det er skremmende, sier Madsen.

Virke har tidligere presentert åtte tiltak som organisasjonen mener den nye regjeringen må ta tak i. Blant disse er det tre som topper listen. 

  • Samferdsel – bånn gass på investeringer.
  • Arbeidsmiljø – en modernisering av loven.
  • Forenkling – opprydding og besparelser i milliardklassen..

- Vi trenger en handlingsregel for byråkratiet. Vi mener at man må rydde og kutte i dagens regler og innrapporteringskrav, og man må vurdere belastningen for næringslivet før man innfører nye regler og krav. På den måten kan man redusere næringslivets kostnader med 30 milliarder, noe som vil bety en halvering. Hvis den nye regjeringa tar tak i disse tre kravene er vi sikre på at produktiviteten vil gå opp, sier Madsen.

Sjeføkonom i Virke, Lars E. Haartveit mener at detaljomsetningen vil ta seg noe opp utover høsten og videre inn i neste år.

- Mye av dette kan tilskrives noe høyere priser og at vi legger til grunn mer "normalt" vær gjennom 2014. Bredt vareutvalg ellers, som domineres av lavpriskonsepter, antas å få de beste vekstratene, sier han.

Presentasjonen fra seminaret finner du her.