Advarsel mot annonsetilbud

Publisert:

Fra en av våre medlemmer har vi fått varsel om en katalogleverandør som påstår at de måtte melde seg ut hvis de ikke skulle være oppført i deres katalog lenger. Medlemmet har aldri betalt noe til dette selskapet, og har naturligvis ingen intensjon om å gjøre det heller. ​Det viser seg at dersom man underskriver "avtalen" så binder en seg for 10 oppføringer á kr 9 900,-. Det hele er egentlig en bestilling av oppføring - forkledd som en oppsigelse.

Sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i Virke forteller at dette er en kjent fremgangsmåte for katalogselskaper i Sverige. Hele tilbudet, nettstedet og telefonnummeret er utformet som om det dreier seg om et norsk selskap, men det er et svensk selskap som står bak. Selskapet har "lånt" domenet fra et norsk selskap som er kjent for å leie ut domener til utenlandske selskaper. Telefonnummeret er et såkalt IP-telefonnummer som ikke er oppført i norske katalogtjenester.

I slike svindeltilfeller er det vanlig at leverandørens navn ikke er oppført på "kontrakten". Det fremkommer heller ikke navn på leverandør eller opplysninger om hvem som står bak. Hjemmesiden er også uten samme informasjon. 

Thor Martin Bjerke ber alle selskaper som mottar tilbud om oppføring eller annonse om å sjekke følgende:

  1. Kjenner jeg dette nettstedet og ville jeg selv søkt etter firmaer på dette stedet? Hvis nei, ikke reflekter over tilbudet.
  2. Fremkommer organisasjonens navn og organisasjonsnummer på tilbudet/kontrakten. Hvis nei, ikke reflekter over tilbudet.
  3. Sier de at det eksisterer en avtale så sjekk om det tidligere er betalt noe til selskapet. Spør om firmanavn og organisasjonsnummer. Har du ikke betalt før, ikke reflekter over tilbudet.
  4. Sjekk ev. organisasjonsnummer i Brønnøysund (www.brreg.no)
  5. Sjekk på gulesider.no, 180.no e.l. om telefonnummeret er oppført der? Hvis ikke, vær skeptisk. Det er unormalt at et markedsføringsselskap ikke er oppført i en katalog.
  6. Sjekk rettskrivningen, et markedsføringsselskap som ikke skriver korrekt norsk er kanskje ikke seriøst.
  7. Er du i tvil kontakt Virke!