Detaljomsetningen i oktober

Publisert:

Detaljomsetningen utenom motorkjøretøyer og bensin falt 0,4 prosent fra oktober i fjor til oktober i år, ifølge SSBs detaljomsetningsindeks.

Sjefsøkonom Lars Haartveit i Virke

Hittil i år er omsetningen opp 1,7 prosent målt mot samme periode i fjor ifølge detaljomsetningsindeksen.

De to vinnerne (målt som vekstrate fra samme måned året før) fra september byttet plass: Elektriske husholdningsapparater (10,5) ligger denne gang høyere enn postordre/internett (8,6). I den andre enden av skalaen finner vi «værbransjene» sko (minus 11,1), klær (minus 8,1) og sport (minus 8). Men det var mange flere bransjer med negative tall: Byggevare, kosmetikk, møbler og dagligvare hadde alle minus foran prosentsatsen ifølge detaljomsetningsindeksen.

Oktober er tredje måned på rad med svakere vekstrater enn vi hadde ventet. Dette skjer samtidig som forbrukertilliten er god, og omsetningen på Black Friday ser ut til å satt nye rekorder. Og som nevnt flere ganger undervurderer trolig detaljomsetningsindeksen den reelle utviklingen.

Likevel – det er litt bekymringsfullt med så vidt svake tall i hele tre måneder på rad – tallene for november og julehandelen blir spennende!