Færre truser, men flere herreskjorter

Publisert:

​ I 2014 ble det importert over 70 000 tonn klær og tilbehør til norske forbrukere til en verdi av 17,3 milliarder kroner. T-skjorter, damebukser og herreskjorter ble importvinnerer i 2014, mens jakker, bluser, gensere og truser tapte terreng i norske klesskap.

- Av ulike typer klær var det bare T-skjorter, bukser til dame og herreskjorter som det ble importert flere i antall i 2014 enn året før. For andre varegrupper, som jakker, bluser, gensere og truser ble det importert færre plagg, sier Bror Stende, direktør for Virke mote og fritid.

I 2014 ble det importert 12,6 millioner bukser til damer og piker til en samlet importverdi på 1 159 millioner kroner. Importøkningen var tilnærmet 4 prosent, både i volum og verdi. Inkludere man bukser til herrer og gutter, falt importen av bukser for tredje år på rad.

Produksjonen fra Kina til andre markeder.

Importen av klær og tilbehør endte på 17,3 milliarder kroner i 2014, som er en økning på 4,7 prosent, eller 711 millioner kroner mer enn i 2013. To tredjedeler av den samlede importverdien kommer fra Asia, og resten importeres i all hovedsak fra Europa.

- Mesteparten av importen, 45 prosent, kommer fra Kina og Hong Kong.  Denne andelen har derimot over de siste syv årene blitt redusert med nærmere 10 prosent. Importen fra Pakistan var fjorårets vinner – med en økning på hele 23 prosent, sier Stende.

Det siste året var veksten i import fra Bangladesh, Kambodsja, Vietnam, Indonesia, Malysia og Pakistan mer enn tosifret, mens importen fra Kina og Hong Kong og India vokste med snaue 1-2 prosent. 

- Dette bekrefter en utvikling vi har sett over flere år, med en gradvis vridning mellom landene i Asia, der særlig Kina og Hong Kong taper terreng, sier Stende