Ferietid kan øke risikoen for tyverier og innbrudd

Publisert:

Sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i Virke sier at bevegelige helligdager og flere dager med stengte virksomheter kan øke sannsynligheten for å få uønsket besøk. Dette begrunner han blant annet med at enkelte virksomheter ikke har gode nok rutiner for å sjekke at alarm og adgangssystemer fungerer.

På arbeidsplassen
Enkelte har automatiserte systemer som stenger av alarmer til faste tider på ukedager. Når bevegelige helligdager dukker opp, glemmer enkelte å programmere om systemene. Det kan i verste fall medføre at alarmanleggene slås av både skjærtorsdag, langfredag og 2. påskedag som om det var en vanlig arbeidsdag. Enkelte adgangssystemer gjør det samme.
Bjerke påpeker også at det er viktig å sjekke at alle alarmsensorene virker og at ingen har forsøkt å sabotere sensorene. Det beste er å gjøre en test av alarmene mot alarmsentralen for å se om forbindelsen og rutinene er på plass.
Har butikken påskeutstilling som skjuler sensorer? Har kontoret oppdatert tilkallings- eller varslingslisten med kontaktpersoner somikke har påskeferie? Har noen fått ansvar for å sjekke at elektriske apparater som kaffetraktere og lignende ikke står kontakten? Er alle kraner skrudd forsvarlig igjen?
Han legger til at det er viktig at den siste som forlater virksomheten er klar over hva vedkommende må sjekke og at en person får ansvaret. Alt for ofte blir det for hektisk på slutten før ferien og noe glemmes. Det er også en god regel å låse ned verdier som PCer, iPader og annet løst utstyr som er populært å stjele og lett å omsette.
I hjemmet
På hjemmearenaen gjelder mye av det samme, men det er også viktig å sørge for at leiligheten eller huset ser bebodd ut. Spør om naboen er hjemme. Er de det så be de ta inn eventuell post, aviser eller reklame. Blir det snøvær så be dem måke eller gå opp mot huset noen ganger. Det er også mulig å benytte tekniske løsninger som viderekobling av telefon, tidsbrytere på lys, TV eller radio.
Og til slutt: Det er ikke alltid lurt å fortelle på sosiale medier at du er på ferie.
Mange kriminelle ser seg ut interessante ofre og følger med på hva de gjør.