Flyr mot varmere strøk i jula

Publisert:

"Prøysen-jula" er ikke lenger det eneste alternativet for varmesøkende nordmenn. I år vil trolig så mange som 50 000 nordmenn sette kursen mot sol og sommer i jule- og nyttårshelgen, i følge tall fra Hovedorganisasjonen Virke.

Norske charterselskaper frakter mer enn 30 000 hutrende nordboere ut av landet og til varmere strøk den siste uken i året. I tillegg vil om lag 20 000 sette sammen sin egen syden-jul. Begge disse tallene har vært i jevn vekst de siste årene, i år på rundt fire prosent.

- Juletradisjonen er sakte, men sikkert i ferd med å endre seg. For min generasjon står drømmen om "Prøysen-jula" fortsatt sterkt, men yngre generasjoner er ikke bundet på samme måte, sier Rolf Forsdahl, direktør i Virke Reise utland.

Han kan fortelle at det er Kanariøyene, med Gran Canaria i tet, som topper listen over nordmenns foretrukne destinasjoner i julehelgen. Men også Thailand, Madeira og Karibia får sin del av feriegjester fra Norge.

- Fra befolkningsundersøkelsen vår ser vi at jula er familiehøytid nummer en. Vi har grunn til å tro at rundt halvparten av de som reiser utenlands likevel får med seg julegrøten hjemme for så å reise ut i romjulen. I år trenger man heller ikke bruke så mange feriedager om man vil være borte fra 1. juledag til 1. nyttårsdag, sier Forsdahl.

Han har ikke tro på at denne trenden vil snu, snarere tvert imot. Årsakene er imidlertid sammensatt.

- Vi er andregenerasjons globetrottere, og fiskerlandsbyen på Gran Canaria er for mange like mye "hjemme" som boligblokka her i Oslo. I tillegg er det nærliggende å tro at nye familiemønstre driver utviklingen med mine, dine og våre barn. Reiser man vekk, slipper man unna en hel rekke problemstillinger knyttet til hvor man skal feire, og hvem man skal feire med.

I tillegg har reiser som julegave under treet gjort et kraftig hopp i år, med hele 20 prosent fra i fjor, ifølge Virkes beregninger.

- Folk bruker nok like mye penger på julegaver i år som i fjor, men omsetningen blir flyttet fra varer som kan pakkes inn til opplevelser. Når skuffer og skap er fylt opp av alle slags ting, er det vanskelig å finne den perfekte gaven. Løsningen blir da kanskje å gi noe som er enda mer verdifullt, nemlig tid og samvær, sier Forsdahl.