Forsiktig vekst i julehandelen

Publisert:

For første gang blir julehandelen i år på over 50 milliarder. Men det blir ingen hodeløs kjøpefest i desember.

- Vi ser at befolkningen sparer overraskende mye, samtidig som antallet arbeidsledige vokser. I fjor hadde desemberhandelen en liten tilbakegang, noe vi ikke har sett siden 80-tallet. Våre prognoser for i år tilsier at omsetningen i år går opp med 2,5 prosent til 50,5 milliarder, sier administrerende direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen.

Geografiske forskjeller
Oslo-butikkene vil i julemåneden omsette for 10 900 kroner per innbygger. I den andre enden av skalaen ligger Østfold, med 8350 kroner per innbygger. Mens et høyere inntektsnivå er med på å plassere Oslo på forbrukstoppen, er nærheten til svenske grensebutikker hovedårsaken til Østfolds plassering.

Netthandel
Netthandelen fortsetter veksten, og i desember blir omsetningen på 3,4 milliarder, hvorav 1 milliard blir i utlandet.

- Netthandelen hadde vesentlig høyere vekst enn handelen i fysiske butikker i første halvår. Flere aktører åpner nettbutikker, samtidig som kundene også modnes, sier Madsen.

Livsviktig for en rekke bransjer
I dagligvarebutikkene øker omsetningen med 20 prosent i desember, og vi kjøper nesten dobbelt så mye vin og sprit som ellers i året. For butikkene som selger klær, bøker, pynt til hjemmet, smykker, leker, sportsutstyr og elektroniske artikler er jula viktig. Mange bransjer har i desember en omsetning som er 2,5 til 3,5 ganger høyere enn ellers i året.

- Det er åpenbart at en vellykket julehandel er med på å trygge arbeidsplassene i varehandelen, sier Hammer Madsen.

Ikke bare harde pakker
Tjenester som reiser og opplevelser fortsetter å vise en økning, på bekostning av de mer tradisjonelle pakkene under juletreet.

Se presentasjonen her.

Bakgrunnsnotat.