Full fart i vinterfjellet

Publisert:

En knallstart på årets vintersesong gjør at forventingene til vinterferien er gode i fjellheimen.

En av fire nordmenn tar vinterferie, viser en befolkningsundersøkelse fra Hovedorganisasjonen Virke. Syden og privat hytte i Norge er de mest populære ferieformene i vinterferien. Mens 45 prosent av disse drar til utlandet, velger fortsatt nær 40 prosent å tilbringe ferien på egen eller leid hytte eller hotell i Norge.

- Vinterfjellet lokker fortsatt, og stadig flere nordmenn disponerer egen hytte. Nær 30 prosent av de som tar vinterferie bor på privat hytte i Norge. I tillegg kommer åtte prosent som bor på hotell, campingplass eller hyttegrend, sier Hilde Charlotte Solheim, direktør reise Norge i Hovedorganisasjonen Virke.

Skisesongen 2012/13 har startet meget bra i fjellet. Forsesongen, fra høståpning til nyttår økte heiskortomsetningen i alpinanleggene med 25 prosent til en ny all time-high, viser tall fra Alpinanleggenes Landsforening. Målt i løpende kroner lå omsetningen i forsesongen 7 prosent høyere enn for 2008/09, som hittil har vært tidenes beste sesongstart.

Værforholdene på Østlandet ved starten av vinteren har ført til at skiforholdene i fjellet er svært gode. I tillegg til rekreasjon på tradisjonell fjellhytte, er nærhet til alpinanlegg viktig for mange. Økt interesse for alpint i ”parkgenerasjonen”, ungdom som kjører snowboard og tvin tip-ski, helst i anlegg som er tilrettelagt med hopp, ramper og andre fasiliteter er også en positiv faktor. Snøparker og frikjøring er Norges raskest voksende vintersport, med over 600 000 utøvere i Norge. Over 40 prosent av det totale alpine skisalget  er twin tip-ski, for ungdommen er andelen over 60 prosent.

- Vi ser at nye alpine skigrener lokker mange nordmenn til fjells, ikke minst inspireres ungdom av norske utøvere i verdenseliten. Her ser vi en rask og spennende utvikling og et marked som åpner seg for anlegg som tilrettelegger for ungdommens skilek, sier Hilde Charlotte Solheim.

Fakta om nordmenns vinterferie:

  • Hovedorganisasjonen Virke gjennomfører hvert år en stor befolknings-undersøkelse om nordmenns ferievaner. Svarene er hentet inn av Perduco fra Norstats webpanel.
  • 26 % av nordmenn oppgir at de tar vinterferie. 45 % av disse reiser til utlandet, 30 % til privat hytte i Norge, 18 % blir hjemme, 12 % besøker familie og venner i Norge, mens 8 % velger hotell, campingplass eller hyttegrend i Norge.
  • Samvær med venner og venner er hovedformålet med vinterferien, sier 61 %. 31 % oppgir rekreasjon, soling og bading som motiv for vinterferien, 26 % vil drive aktiviteter, 20 % vil dyrke egne interesser og 18 % vil oppleve nye steder