Grensehandelen øker sterkt

Publisert:

Ingvill Størksen i en trapp
Med en kraftig økning i grensehandelen, bør politikerne lytte til bransjens egne forslag, mener direktør for Virke Dagligvare, Ingvill Størksen.

Nordmenn reiser stadig oftere over grensen for å handle. – Politikerne må ta på alvor at grensehandelen har vokst med svimlende 11% prosent i løpet av det siste året, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare.

De siste fire kvartaler brukte vi hele 14,9 milliarder kroner på grensehandel, ifølge SSB. Totalt dro nordmenn på nesten 8 millioner dagsturer til Sverige for å handle billig mat og drikke. Beløpet folk handler for på hver reise har også økt.

– Grensehandelen har økt over tid. Dette går direkte ut over tusenvis av norske arbeidsplasser. Både bønder, matprodusenter og butikkansatte påvirkes av dette, sier Størksen.

– Det er overraskende at politikerne enda ikke har tatt imot bransjens forslag til en løsning som påvirker det særnorske avgiftsnivået som lokker folk over grensen for å handle, sier Størksen.

Bransjens forslag er å legge om grunnavgiften på drikkevareemballasje, til en materialavgift som gir incentiver til en mer miljøvennlig, ikke-fossil emballasje.

– Grunnavgiften påvirker prisforskjellen på typiske lokkevarer som drikkevarer. Med andre ord skaper bransjens løsning nye arbeidsplasser i Norge, den styrker norsk matnæring, og den er i tillegg bra for miljøet, forteller Størksen.

– Det er både overraskende og skuffende at politikerne fortsatt lar grensehandelen vokse, avslutter Størksen.