Grensehandelen øker

Publisert:

​Grensehandelen øker i annet kvartal , og er nå på sitt høyeste nivå noensinne.  Både antall handleturer over grensen, og summen det ble handlet for, er rekordhøy i årets 2 kvartal.

Mange som reiser over grensen for å handle, fyller bagasjerommet med mineralvann på plastflasker og bokser før de reiser hjem. I Norge tar staten tar inn 1.3 milliarder årlig på grunnavgiften på drikkevareemballasje. - Vi  er opptatt av å bidra til et bedre miljø, og til trygge, norske arbeidsplasser, sier Ingvill Størksen, direktør for dagligvare i Virke. 


- Derfor ber vi regjeringen fjerne grunnavgiften på drikkevareemballasje, sier Størksen.

Hun mener at grunnavgiften på drikkevareembalasje ble etablert under helt andre forutsetninger enn i dag.

- Grunnavgiften ble innført i 1994 – og ble da kalt grunnavgift på engangsemballasje. Dette er ikke lenger engangsemballasje, men gjenvinningsemballasje. Bransjen har gjort et formidabelt arbeid for at emballasjen gjenvinnes, og nærmere 90% av bokser og plastflasker blir nå brukt på nytt. Avgiften har derfor ikke lenger en reell miljøbegrunnelse, sier Størksen.

- Virke ønsker et grønt skatteskifte velkommen. For å øke den generelle aksepten for grønne avgifter, må de ha en reell miljøbegrunnelse. Grunnavgiften på drikkevareemballasje har ingen miljøeffekt, men bidrar til å true norske arbeidsplasser. Derfor må den bort, avslutter Størksen.