Handelen i det grønne skiftet

Publisert:

​​- Hva vil dere egentlig med varehandelen? Vibeke Hammer Madsen var tydelig i sin utfordring til politikerne som deltok på dagens debatt om handelen i det grønne skiftet.

Hun etterlyste politisk drahjelp for at handelen kan bidra mer i det grønne skiftet. Skal man dømme etter de politiske signalene fra møtet, er handelens tid utenfor miljøradaren snart forbi.

Politikerne ble utfordret av klare utfordringer og gode eksempler fra Virke-medlemmer som Clas Ohlsson, Princess og Meny, samt LO, Stiftelsen Miljøfyrtårn, Miljømerking og Forbrukerrådet.

Venstres Ola Elvestuen var klar på at det finnes mye politikk på alt fra avfall til innkjøpsavtaler. - Men vi har ikke satt det sammen som en egen strategi, innrømmet han. -  Først da ser man hvor hullene er, og kan gjøre noe med det. Vi må løfte den politiske  betydningen av varehandelen, slo han fast, og fikk følge av Aps Kjersti Stenseng.

- Når klima- og miljødiskusjonen i så stor grad handler om for eller mot olje og gass, bidrar det til å fjerne fokus på de valgene hver enkelt tar. Stenseng la vekt på betydningen av kompetente ansatte, som kan veilede forbrukerne til å ta gode miljøvalg. - vi trenger større fokus på handelen, avsluttet hun - og var positiv til tanken om stortingsmelding for handelen.

Klima- og miljøminister Helgesen pekte på betydningen av samarbeid med partene for å løse store miljøutfordringer, som eksempelvis plast. Forventningene fra ministeren er klar: løsningene finnes i samarbeid med næringen.

Les mer om Virke sine arrangementer på Arendalsuka her >>

Les Virkes rapport: Handel og miljø her >>