Hard debatt om søndagsåpent

Publisert:

​ På frokostdebatt hos Virke, om regjeringens forslag om søndagsåpent, kom Sifo, Damvad og John Wagner fra Danske Samvirkende Købmend med faglige innlegg, før debatten braket løs.

John Wagner fortalte at erfaringene i Danmark er entydige, etter at det ble åpent for søndagsåpent høsten 2012. Det har flyttet omsetning fra små byer og små butikker, til store byer og store butikker. I Danmark, som et lite land, har man nå fått områder uten tilgang til dagligvarehandel – såkalte dagligvareørkener. Han mener det kan bli et enda større problem i Norge der avstander er ennå større.

Med utgangspunkt i dagens produktivitet og lønnsomhet i norsk handel, har DAMVAD beregnet effekten av en liberalisering av åpningstidsbestemmelsene.Virkningen er ganske enkel. Produktiviteten i norsk varehandel vil på kort sikt gå ned. Og selv etter en nødvendig omstilling, der fem prosent av virksomhetene tvinges ut av markedet, vil man ikke oppnå mer enn en retur tilbake til dagens produktivitet.

SIFO sin nye undersøkelse viser at søndagen fortsatt er en annerledesdag - og at en stor majoritet i befolkningen ønsker at den fortsatt skal være det. Det er et flertall mot forslaget i nær sagt alle grupper, byer og bygder, blant gamle og unge, kvinner og menn.

Regjeringen står alene

I den påfølgende debatten stilte Trond Giske fra Ap, Geir Jørgen Bekkevold fra KrF, Rasmus Hansson fra MdG, Heidi Greni fra Sp, Trine Lise Sundnes fra Handel og Kontor og Benthe Thorsen fra Frp.

Thorsen har selv drevet frisørsalong og viste til sine erfaringer med å velge å ha stengt på mandager.

- Med regjeringens forslag blir det opp til den enkelte butikk å velge, slik jeg valgte å gjøre det når jeg drev salong, sa Thorsen.

Nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, var ikke enig med Thorsen.
- Konkurransen vil tvinge alle til å følge etter. Det blir som på en fotballtribune: Så lenge alle sitter ser alle like bra, men når ti stykker reiser seg, så må resten reise seg for å se, sa Giske.

Giske trakk frem at regjeringen ikke har utredet forslaget sitt.
- I Norge har vi en tradisjon på at vi utreder forslagene vi fremmer. Men hvorfor vil dere ikke gjøre det i dette tilfellet? Da må dere bare slå retrett når dere får konsekvensene i fanget, slik dere gjorde med heving av momsgrensa, sa Giske.

Bekkevold fra KrF var enig i behovet for en konsekvensanalyse.
- Det er viktig, men regjeringen vil ikke. Kanskje de ikke vil høre de svarene som kommer derifra, spurte han.

Thorsen fra Frp understreket at dagens ordning er konkurransevridende, når noen butikker får holde åpent, mens andre må være stengt. En generell adgang til søndagsåpent vil gi bedre konkurranse, hevdet hun.

Senterpartiets Heidi Greni var ikke enig i at konkurranseargumentet holdt vann.
- Butikkeiere ønsker jo ikke dette, fagbevegelsen ønsker det ikke og forbrukerne ønsker det ikke, sa hun.

Rasmus Hansson fra MdG var også imot regjeringens forslag.
- Når man åpner for søndagshandel så bytter vi bort noe vi har en av, for å få en til av noe vi har seks av. Handledager trenger vi ikke fler av og forbrukerne er jo også rungende imot, sa Hansson.

Leder for LO-forbundet Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, er hoderystende til forslaget. - Mine medlemmer mister den ene fridagen de kan tilbringe med familie. Dette gjelder ikke bare de som jobber i handel, men mange andre arbeidsplasser, sa Sundnes.