Historisk sjanse til å bremse grensehandelen

Publisert:

Den norske kronen gikk nettopp under den svenske for første gang på 14 år. Det gir regjeringen en historisk sjanse til å bremse grensehandelen, sier Ingvill Størksen, direktør for dagligvare i Virke.

Grensehandelen vokser fortsatt, viser tall fra SSB. Nordmenn handlet for hele 14 milliarder på dagsturer til utlandet i firekvartalsperioden fra og med 4. kvartal 2013 til og med 3. kvartal 2014. Dette er en økning på 1,3 milliarder, eller 10 prosent, sammenlignet med tilsvarende periode ett år før.

- Den lave kronekursen gjør at det er mindre å hente på å handle i Sverige. Regner man inn bruk av tid og drivstoff, kan vinningen fort gå opp i kjøringen, fortsetter Størksen.

Regjeringen planlegger å sope inn 1.5 milliarder kroner på særavgifter på drikkevareemballasje i 2015.

- Drikkevarer er en typisk lokkevare for grensehandelen. I tillegg ble avgiften opprinnelig innført som en miljøavgift, men bransjen har for lengst løst miljøproblemene som var knyttet til denne emballasjen. Nå fremstår det som et straffegebyr for en bransje som for lengst har gjort de miljøforberedelsene de fikk beskjed om, fortsetter hun.

- H, V og KRF har i tidligere budsjettforlik vedtatt å fjerne denne avgiften. Det er på tide de holder ord. Det vil bremse grensehandelen betydelig, til gavn for norske arbeidsplasser, avslutter Størksen.