Høy temperatur i debatt om arbeidsmiljøloven

Publisert:

​Kritikerne omtalte endringen i arbeidsmiljøloven som "nitrist". På Arendalsuka spurte Virke: har partenes spådommer slått til?

​Det ble en frisk debatt mellom lederne i ungdomspartiene FpU, KrfU og SU. Ida Lindtveit (Krfu) sa tidlig at hun trodde man om 20 år vil le av å kunne kunne sjekke epost etter kl 9 på kvelden, mens Bjørn- Kristian Svendsrud (FpU) fulgte opp med å forsvare regjeringens endringer. Han sa at det er bedre med 1 fot innenfor arbeidslivet, enn 2 utafor. SU- leder Andrea Sjøvoll rådet det etablerte politiske miljøet til å tenke på ungdommen når politikk utformes.

Debattleder Inger Lise Blyverket fra Virke startet Oslo-duellen mellom Eirik Lae Solberg (H) og Julie Lødrup (Ap) med å vise til at 52 kommuner politisk har besluttet å ikke benytte den utvidede adgangen til å ansette midlertidig. Lødrup mente dette var en riktig beslutning, av hensyn til arbeidstagerne, og viste til at det kan komme lignende beslutninger på andre arbeidslivsområder i Oslo. Eirik Lae Solberg kritiserte dette, og mente det førte til en usosial politikk. Da det tidligere borgerlige byrådet besluttet å benytte seg av liberaliseringen, skjedde det samtidig med et krav om at kommunen skulle være mer "kreativ" og søke å få grupper ansatt som tradisjonelt kan ha vanskelig for dette.

Stortingspolitikerne Stefan Heggelund (H), Sveinung Rotevatn (V), Anette Trettebergstuen (Ap) og Kari Elisabeth Kaski fra SV ble spurt om de trodde endringene ble reversert. Det trodde ikke Rotevatn, mens Trettebergstuen og Kaski sa at noe ville bli reversert. De åpnet imidlertid for at noen endringer muligens kan bli stående.