Hvor digital kan døden bli

Publisert:

​På tross av at det lenge var truet hotellstreiken, ble landsmøtet i Virke Gravferd gjennomført i slutten av mai i Sandefjord. Temaet var digitalisering, og det var et stort engasjement blant deltakerne.

​I år var det totalt 308 deltakere, 31 utstillere fra Norge, Sverige, Danmark, og Italia.

Faglig program
Årets tema på det faglige innholdet var "Hvor digital kan døden bli?" og gjennom foredrag og gruppearbeid på fredag og panelsamtale på lørdag ble det en grundig innføring i utfordringene og mulighetene som bransjen står i.

Eirik Norman Hansen fra Creuna innledet på fredag. Han presenterte en forbrukerundersøkelse som Creuna og Virke Gravferd hadde gjennomført i forkant av landsmøte. Hele forsamlingen ble delt i mindre grupper, hvor vi fikk anledning til å jobbe med tematikken. Det var mye engasjement og spennende diskusjoner gjennom dagen! 

Til lørdagens panelsamtale om samme tema hadde vi invitert våre svenske og danske kolleger til å fortelle litt om deres erfaringer. De har i langt sterkere grad enn i Norge blitt utfordret av nettbyråer som har etablert seg i konkurranse med den etablerte gravferdsbransjen. Etter først kun å operere som rene nettbyråer har flere nå etablert kontorer for å møte pårørende. Den nye konkurransen har medført større fokus på pris, og noen steder har det vært en økning av oppdrag helt uten seremoni før gravlegging eller kremasjon. Vi fikk høre hvordan bransjen i Sverige og Danmark har møtt konkurransen med å oppgradere sine hjemmesider med "nettbyrå"-funksjon.

Vi fikk også presentert forskjellige digitale kommunikasjonsplattformer innen gravferd. Det handlet om annonsering av dødsfall, om gaveformidling og minnesider via byråenes hjemmesider.  For første gang var det invitert til seminarer allerede torsdag ettermiddag, før det ordinære landsmøtet formelt var startet. Av fremmøte å dømme var det stor interesse og kan være en fin måte å "utvide" landsmøtet på.  

Fagsosialt felleskap
Fredag var det Beachparty på Solløkkastranda og menyen var fiskesuppe, eget brygg og musikk fra bransjens eget orkester, The Undertakers! Med over 300 mennesker i sommervær måtte det bli gøy, og det ble det!

Det har vært lagt ned mye planlegging foran et slikt landsmøte og arrangementskomiteen fra lokalavdelingen i Buskerud og Vestfold hadde gjort en grundig og god jobb!

Fullt referat og bilder, se Gravferdsnytt nr. 2.2016