Hytta mest populær i påsken

Publisert:

Ifølge Virkes befolkningsundersøkelse planlegger 1 av 3 å reise på påskeferie. Av disse velger halvparten å reise på hytta, mens en av fire drar til varmere strøk. Samvær med familie og venner er det aller viktigste for nordmenn når de drar på påskeferie.

Flere fordeler seg på flere steder i påskeferien. 20 prosent skal være hjemme, 19 prosent besøker familie og venner, mens fem prosent skal bo på hotell, campingplass eller hyttegrend.

– Plasseringen av påsken og fjorårets fantastiske påskevær kan nok spille noe inn i prioriteringene av påskeferien, men samtidig ser vi at mange nordmenn er veldig tradisjonelle i påsken. Vi har 450 000 private hytter i Norge og påsken er nok den høytiden da mange virkelig føler at de må bruke hytta og komme seg på ski, sier direktør for Virke Reise Norge, Hilde Charlotte Solheim.

Nordmenns bruk av hytta har store økonomiske konsekvenser for vertskommunene. Tall fra Virke viser at det bruksrelaterte konsumet knyttet til private hytter i Norge har passert 6,5 milliarder kroner. Mange hyttekommuner har en vesentlig høyere varehandel per innbygger enn landsgjennomsnittet, noe som bidrar til viktige arbeidsplasser i distriktene.

I tillegg til at mange holder seg i Norge, er det flere som velger å reise til sol og varme. Rundt 50 000 reiser på "sydenferie", i tillegg til de rundt 30 000 på velger storbyen.

- Vi ser at det var godt trøkk i utenlandsferiene i vinterferieukene, mange valgte å tyvstarte sommeren allerede da. Kanariøyene er destinasjon nr. 1, for de som reiser sørover i påsken, men med årets sene påske er det også mange som velger Mallorca, Kypros og Tyrkia, sier direktør for Virke Reise utland, Rolf Forsdahl.

Den sene påsken frister også til besøk i mange europeiske storbyer som Paris, Roma, Barcelona og London.

Påskeferien er den ferien etter juleferien hvor samvær med familie og venner står høyest. Hele 84 prosent av de spurte sier at dette er det viktigste formålet med påskeferien. Å utøve aktiviteter rangerer også høyt, 37 prosent oppgir at dette er formålet med påskeferie, mens 26 prosent oppgir at rekreasjon, sol og bading er viktigst.