Julehandelen løftet netthandelen

Publisert:

Netthandelen med varer økte med hele 15 prosent i 4. kvartal 2015, fra tilsvarende kvartal året før. - Stadig flere gjør julehandelen fra sofaen, sier Johanne Kjuus fagsjef handel i Virke.

​​

Norske nettbutikker vinner kunder i julestria

I førjulstiden ønsker vi rask levering og gode norske bytte- og garantiordninger. Totalt gjorde vi 66 prosent av varekjøpene våre i førjulstiden i norske nettbutikker, og la igjen ca. 80 prosent av nettomsetningen i norske nettbutikker. Samtidig har den svake kronekursen gjort det mindre lønnsomt å handle varer i utenlandske nettbutikker.
- Det er en klar trend at vi som følge av momsfrigrensen gjør flere "små" kjøp i utenlandske nettbutikker, og eksponeringen mot utenlandsk konkurranse er størst i de varekategoriene med lavt gjennomsnittlig handlebeløp, som for eksempel kosmetikk og klær, sier Kjuus.
Mobilen blir stadig viktigere
Med stadig bedre betalingsløsninger, ser det nå ut til at flere forbrukere betaler via mobilen. I 4. kvartal ble 9,1 prosent av kjøpene gjort via mobilen, en vekst på 3,6 prosentpoeng fra 4. kvartal 2013.
- Enkle og trygge løsninger for mobilbetaling, og stadig flere nettbutikker som er tilpasset mobile flater, vil skape ytterligere vekst i tiden som kommer, sier Kjuus.
Jubel for interiør og møbler
Fra en god vekst i netthandelen i 3. kvartal på 12 prosent, økte netthandelen med varer videre i 4. kvartal. Samlet sett ble det netthandlet varer for 9,5 mrd. kroner via 10,8 millioner varekjøp i årets siste kvartal. Veksten var klart størst innen kategorien "hus, hjem og hage", med en økning på 61 prosent fra tilsvarende kvartal året før.
- Det har gjennom hele 2015 vært en god vekst i denne kategorien, og det er tydelig at stadig flere handler sofa fra sofaen, sier Kjuus.
Også innen kategorien sport og fritid ser vi en god vekst, med en økning på 33 prosent fra året før. Mange norske sportsbutikker kunne melde om god vekst i netthandelssalget sitt før jul, men opplevde noe svakere omsetning i fysisk butikk.
Tror på god vekst for mat og drikke
Vi ser også at salget av mat og drikke fortsetter og vokse på nett, med 23 prosent økning fra året før. Det er klart at netthandelssalget av mat og drikke vil øke fremover, og vi har en forventning om en årlig vekst innen denne kategorien på opp mot 50 prosent i år.
- Vi ser en klar trend der både kjøp av dagligvarer som hentes via pick-up points og hjemlevering er i vekst, der dette kommer til å skyte ytterligere fart i 2016 som følge av flere aktører i markedet. Selv om det fortsatt er noe dyrere å kjøpe dagligvarer på nett enn i fysisk butikk, er det stadig flere som prioriterer tid og enkelhet fremover det å spare penger, sier Kjuus.