Julematen er hellig for nordmenn

Publisert:

Det er endelig julematsesong – årets høydepunkt for mange matelskere over det ganske land. Vi er svært tradisjonelle i matveien rundt juletider, men noen nykommere har kommet til likevel.

Svineribbe
Svineribben er fremdeles den mest populære maten på julaften

Julematen er for mange bundet av strenge regler. En undersøkelse fra Ipsos viser at en av ti nordmenn må vente helt til lille julaften med å spise julematen. Seks av ti mener det er OK å smake på julematen når adventstiden har startet – mens åtte prosent kunne tenke seg å spise julemat hele året rundt.

Nordmenn rokker ikke ved hva de spiser på selve julaften, men i desember koser vi oss med mye forskjellig julemat. Tall fra Nortura viser at det vil bli solgt 2100 tonn pinnekjøtt, 2000 tonn julepølse, 650 tonn sylte og 600 tonn medisterkaker i norsk dagligvare og storkjøkken.

– Fremdeles er det svineribben som trumfer på norske juletallerkener. Anslag viser at det blir solgt opp mot 6500 tonn av dette i løpt av desember, slår hun fast.

– I tillegg havner en mengde kalkuner på nyttårsbordet, og noen få på bordet julaften. Vi anslår å selge rundt 2000 tonn kalkun i løpet av desember.

Frukt og grønt hører også med

Om vi ikke tør å tukle med hovedretten, er det er heller maten som er ved siden av kjøttet vi varierer med – blant annet kålen. For visste du egentlig at det finnes over 1000 typer kål i verden?

– Det blir stadig flere og mer spennende kål-typer i norske dagligvarebutikker, og i det siste har vi gjenoppdaget noen gamle klassikere, som grønnkål og svartkål. VI har også fått øynene opp for nye sorter som rosettkål og rød spisskål, sier hun.

– I fruktveien, derimot, er vi konservative og holder oss stort sett til gamle vaner. For eksempel blir hele en av tre klementiner som selges hele året, kjøpt i desember. Det tilsvarer 10.000 tonn klementiner!

– Det skal altså mye til for å rokke ved våre mattradisjoner i julen, avslutter Størksen.