Rekordstor næringslivsdelegasjon under statsbesøket i Kina

Publisert:

En bedre relasjon med Kina gir nye muligheter for norske tjenestenæringer.

Rundt 1300 personer fra kinesisk og norsk næringsliv var samlet i Beijing da kong Harald V åpnet «Pioneering sustainable solutions Norway-China Business Summit 2018». I forbindelse med den høytidelige åpningen ble en rekke avtaler signert mellom norske og kinesiske virksomheter, til stor entusiasme fra salen. Det er tydelig at det kinesiske publikum hadde tatt oppfordringen til Jack Ma fra fjorårets møte, om å «importere mer enn bare laks fra Norge».  Kunnskap, digitalisering og nye former for partnerskap stod sentralt i de nye avtalene.

Animasjon og spillutviklingsseminar

Hele ni del-seminarer var planlagt som del to av samlingen i Beijing, hvor Virke Produsentforeningen stod for seminaret «Pioneering Digital Storytelling – Animation and Game Development», godt hjulpet av Innovasjon Norges lokalkontor. Moderator var Richard Robinson fra nHack. Seminaret ble åpnet av statssekretær Rebecca Borsch, som var imponert over de norske bedriftene som allerede hadde tatt en risiko og gått inn i det store kinesiske markedet. Statssekretæren nevnte også i sin tale at hun håpet den nye insentivordningen kunne bidra til nye partnerskap. 

Det var et stort spenn i hva de norske virksomhetene presenterte. Fra redningsskøyta Elias, animasjonen av tsunamien i filmen Bølgen, samarbeidet i Hamar GameCollective og til spillutvikling.  

Skreddersøm til kinesiske turister  

Kina har i de siste årene gjort stor fremskritt innen teknologi for e-handelsplattformer, delingsøkonomi, digitalisering, automatisering og mobile løsninger. Medlemmer fra Virke Reiseliv deltok i turismeprogrammet med bedriftsbesøk og seminarer i både Beijing og Shanghai, inkludert til Weibo og Alibaba, og knyttet nyttige kontakter med potensielle kinesiske partnere.

Tjenester og frihandelsavtale

Frihandelsavtale-forhandlingene ble gjenopptatt i forbindelse med statsminister Erna Solbergs offisielle besøk i fjor, og det er tydelig ønske fra både kinesisk og norsk side om å komme i havn raskt.

– Det er bra at statsbesøket bekrefter at forbindelsen mellom Norge og Kina er normalisert. Norge er en forkjemper for frihandel, og som en liten og åpen økonomi bygger vi vår verdiskapning ved å handle med verden, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Hovedorganisasjonen Virke.

Kina har gjennom sin «Made in China 2025»-strategi klare mål om å bli verdensledende innen flere områder, blant annet AI. Medlemmer fra Virke Kunnskap og Teknologi deltok i delegasjonen og knyttet nyttige kontakter med svært interessante potensielle kinesiske partnere.

Lanseringen av redningsskøyta Elias i Kina var en spennende del av statsbesøket.

–  Det er flott at Norge, norsk natur og levemåte bygger den norske merkevaren i Kina, avslutter han.