Kjedeskoler styrker yrkesfagene

Publisert:

Mandag lanserte KIWI rapporten "Rustet for Arbeidslivet" om yrkesfaglig opplæring i Norge og hvordan vi kan forberede unge til møtet med arbeidslivet.

Adm. dir. i Virke, Vibeke Hammer Madsen på lanseringen sammen med KIWI-sjef Paul Bjørkøy og arbeidsminister Anniken Haugli

​Rapporten inneholder erfaringer KIWI har gjort gjennom sin kjedeskole, KIWIskolen. Den viser hvordan kjedeskolene kan være med å styrke yrkesfagene i Norge og hjelpe mennesker med ulik bakgrunn ut i arbeid.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie, Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy og adm. direktør i Virke Vibeke Hammer Madsen åpnet lanseringen

- Vi må i langt større grad la arbeidslivet sette premissene for utdanningene. Vi må ta kjedeskolemodellen som utgangspunkt for veien til fagbrev, sier Vibeke Hammer Madsen.

KIWI er opptatt av kompetanse og å sikre et arbeidsliv for alle. Rapporten illustrerer fire utfordringer for fremtidens arbeidsmarked og viser hvordan kjedeskoler bidrar til å løse utfordringene.

- Virke har hele tiden trukket frem hvordan vi må koble utdanning og arbeidsliv tettere sammen. Denne rapporten understreker dette poenget. På onsdag skal kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen legge frem sin Stortingsmelding om skolens innhold. Vi har store forventninger til at arbeidsliv og utdanning knyttes bedre sammen, sier Madsen. 

Vil ha mer samarbeid
Mette Larsen, lærer ved Etterstad videregående skole, har vært hospitant på KIWIskolen. Hun holdt en innledning der hun fortalte om sine erfaringer.

- Jeg fikk se hvordan yrkesarbeid fungerer i praksis. Jeg synes det burde være flere muligheter for samarbeid mellom private og offentlige skoler.

- Samarbeidet mellom Etterstad Videregående og KIWIskolen var viktig for meg fordi det lærte meg mer om hvordan butikkfaget fungerer ute på den faktiske arbeidsplassen. Jeg håper virkelig det blir mer av denne typen samarbeid, avslutter Larsen.

Les rapporten her:"Rustet for Arbeidslivet"