Mange isfjell i Brexit-kjølvannet

Publisert:

Britenes nei til fortsatt medlemskap i EU har skapt stort usikkerhet. Deriblant for reiselivsbransjen og de ni millioner turistene som årlig besøker Storbritannia.

- Selv om pundet har fått seg en kald dusj i kjølvannet av den britiske avstemmingen, kan et svakere pund være en kortvarig glede for nordmenn på tur til de britiske øyer. Reiselivsnæringen i Storbritannia har advart mot mer langsiktige konsekvenser, men det er for tidlig å si konkret hvilke følger utmeldelsen av EU kommer til å få, sier Sverre McSeveny-Åril, direktør i Virke Reise Utland.

Virke Reise Utland sin britiske søsterorganisasjon, ABTA, har utarbeidet en rapport som ser på mulige konsekvenser Brexit kan ha for turismen til og fra øyriket.

- ABTA-rapporten ble utarbeidet i forkant av avstemmingen og det påpekes at hensikten er å belyse mulige følger fra et rent reiselivsperspektiv. Rapporten viser til konsekvenser som en svekkelse av pundet og behovet for en omfattende gjennomgang av regelverk som i dag blant annet gir forbrukerbeskyttelse og rettigheter til helsehjelp på reise, sier McSeveny-Åril.

Rapporten viser også til at reiselivsnæringen i Storbritannia ansetter i dag et stort antall borgere fra andre EU-land. Eventuelle endringer i muligheten til å rekruttere utenlandsk arbeidskraft, herunder fra resten av EU, vil kunne skape utfordringer for en rekke virksomheter tilknyttet reiselivsnæringen. 

Les rapporten fra ABTA i sin helhet her.