Nå blir bilvasken renere

Publisert:

​Bensinstasjonskjeden Shell vil at bilvasking her til lands skal bli minst like grønn som i våre skandinaviske naboland, og i dag åpnet de Norges første svanemerkede bilvaskehall.

​- Bilvask er nok en større miljøbelastning enn bilister flest tror, og den klassiske vasken på gårdsplassen er klart den mest miljøfiendtlige. Derfor er det viktig at det investeres i bilvaskehaller som renser avløpsvannet før det gjerne resirkuleres, i tillegg til at man bruker skånsomme kjemikalier, sier direktør Torstein Schroeder i Virke KBS.

Myndighetene anbefaler vaskehall
Årlig brukes 10 milliarder liter vann til vask av den norske bilparken. Sammen med smuss fra bilene renner dette som regel rett ut i naturen eller ned i kommunale avløpssystemer, og det anslås at vannet inneholder opp mot 100 000 tonn kjemikalier.

Nordiske bensinstasjoner investerer nå store summer i miljøvennlige tiltak, deriblant svanemerking av bilvasken. Ikke bare av vaskeproduktene, men hele vaskehaller som nærmest fjerner miljøavtrykket fra olje og tungmetaller. I tillegg reduseres vannforbruket med 75 prosent.

- Miljødirektoratet anbefaler at man vasker bilen på bensinstasjonene. Dagens rensesystemer samler farlig avfall fra vannet, som stasjonene betaler flere millioner kroner i året for å deponere. Men løsningen er ikke optimal for miljøet selv om det er mye mer miljøvennlig enn gårdstun-vasken, sier Schroeder.

Nå har Shell Asker åpnet Norges første svanemerkede bilvaskehall. Statsråd Solveig Horne fikk æren av å klippe snoren og være den første til å teste ut fasilitetene. Tilstede var også representanter fra Svanemerket.

- Skal vi få fart på det grønne skiftet må noen gå foran. Her har vi en stor bransjeaktør som velger å gå i bresjen, tar miljøansvaret på alvor og lanserer en mye mer miljøvennlig bilvask. Det vil både forbrukerne, eierne av store bilparker og miljøet nyte godt av, sier Anita Winsnes, direktør i Svanemerket.

Danmark og Sverige viser vei
Virke-direktøren tror initiativet fra Shell er starten på en renere norsk bilvask. Han viser til Sverige og Danmark der det allerede finnes flere hundre bilvaskehaller med svanemerke. Dessuten har miljøutfordringene med vannforbruk og kjemikalier fra bilvask fått betydelig mer oppmerksomhet enn her hjemme. Både fra forbrukere og politikere.

- I svenske Jönköping risikerer man faktisk 10 000 svenske kroner i bot hvis man blir tatt for å vaske bilen på gårdsplassen, og det ser ut til flere bruker bilvaskehallene i Danmark etter at svanemerkeordningen kom på plass. Med denne investeringen har Shell Asker tatt stafettpinnen første runde for en renere norsk bilvask. Jeg er overbevist om at dette vil bidra til å tiltrekke stadig mer miljøbevisste forbrukere, avslutter han.