Nå synker matprisene igjen

Publisert:

Tall fra SSB viser at matvareprisene sank med 1,0 prosent fra juli til august. En forklaring er den sterke konkurransen mellom matkjedene på sunn skolemat, sier Ingvill Størksen, bransjedirektør for dagligvare i Virke

​– Prisnedgangen bekrefter det Virke har sagt hele tiden, nemlig at økningen i sommer var et følge av naturlige sesongvariasjoner.  Vi ser også at prisnedgangen i august i år, er helt på linje med nedgangen i august de siste årene, sier Størksen.

– De oppdaterte tallene fra SSB viser at analysegrunnlaget Dale brukte i sommer, var alt for snevert. Den reelle prisutviklingen på mat ser en over lenger tid. Det siste året har matprisene økt mindre enn prisene på varer og tjenester.

Nedgangen følger den normale trenden
Hun peker på at matkjedene i sommer fikk mye kritikk av landbruksminister Jon Georg Dale for at matprisene økte fra juni til juli. 

Virke mente derimot at økningen skyldtes den harde konkurransen blant kjedene. Et svært høyt trykk på kampanjer presset prisene ned i de foregående månedene.

Virke spådde også at det igjen ville bli billigere å handle mat i august.

– Det har også vist seg å stemme. Det er en enormt høy konkurranse i dagligvaremarkedet, som fører til at kjedene må kjøre kampanjer med svært lav profitt, og til og med tap. Sommeren er tradisjonelt en tid hvor dette hentes opp igjen.

Skolematen blir billigere
De lavere prisene i august kan blant annet forklares med at ferien er over og skolen har startet opp igjen.

– Nå kjører kjedene mange sunne og gode tilbud til barnas matpakker og middagstallerkener. Det er godt nytt for familier som er tilbake i en hektisk hverdag, avslutter Størksen.