Netthandler for 4,1 milliarder i desember

Publisert:

​ I år vil vi handle for 4,1 milliarder på nett, en økning på 10 prosent fra i fjor, viser tall fra Virke Analyse. Det er småbarnsfamiliene som handler mest på nett.

Av de mellom 30-44 oppgir 8 av 10 at årets julegaver kjøpes i nettbutikker.

- Vi forventer noe lavere vekst i netthandelen i desember i år enn i fjor, da den svake kronekursen er med på å dempe netthandelen i utenlandske nettbutikker, sier Johanne Kjuus, fagsjef Virke Handel.

Totalt oppgir 6 av 10 at de skal handle julegaver på nett. - Det er like mange som i fjor, og vi ser at netthandelen har blitt en del av den tradisjonelle julehandelen, sier Kjuus.


I gjennomsnitt vil de som handler julegaver på nett bruke mellom kr 2 500,- og kr 7 499,-. Menn planlegger å bruke noe mer penger enn kvinner på netthandel av julegaver, mens kvinnene er de som handler flest julegaver på nett. Av kvinnene mellom 30-44 år, oppgir 17 prosent at årets julegavehandel kun vil skje i fysisk butikk. Av de over 60 år, planlegger bare 5 av 10 å handle en eller flere julegaver på nett

- Tiden man sparer ved å handle på nett og at man slipper trengsel i butikkene er de viktigste årsakene til at vi velger å gå på nettet for å handle årets julegaver. – Man må imidlertid huske å være ute i litt bedre tid for å få gavene fra netthandelen hjem til jul, sier Kjuus.

I dag finner man omtrent alt man måtte ønske på nettet, og vi liker jo gjerne å tro at ting er slik det fremstilles. Men netthandel har også åpnet for flere fallgruver, i følge Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. - Sjekk om nettsiden er falsk og husk på eventuelle tilleggskostnader. Handler du fra utenlandske nettsider kan moms og toll også legges på prisen, sier Sandmæl.

- Se gjerne om butikken er Trygg E-handel sertifisert. Da vet du at nettbutikken forplikter seg til å oppfylle norske lover, tilføyer Kjuus. 

"Showrooming" mer populært

- Ønsket om å ta og føle på varen er viktig for de som handler i fysisk butikk. Vi ser også en økende tendens til at folk sjekker ut varene i butikk og så går direkte på nett via mobil for å sammenligne prisen med nettbutikker, såkalt showrooming. – På samme måte ser vi eksempler på det motsatte, at man sjekker varen på nettet, og så gå direkte i en fysisk butikk for å kjøpe den der. Man kan si at nettet har blitt en vesentlig del av kjøpsreisen til folk flest, uansett om det ender med kjøp på nett eller i butikk.

Bruk kredittkort

Tenk på hvordan du betaler når du handler på nett, formoder Sandmæl. I følge tall fra DNB er det 70 prosent som trekker penger direkte fra kontoen sin når de handler på nett. La heller pengene bli stående på egen konto og bruk kredittkortet slik at du bruker lånte penger. Da er du langt bedre sikret i tilfelle feil eller mangler ved varen eller tjenesten du kjøper. Husk å ha penger stående til å betale kredittkortregningen når den forfaller, anbefaler Sandmæl.

Venter rekord på Black Friday
Black Friday og Cyber Monday har for alvor etablert seg også i norske nettbutikker, og i år ventes det at denne helgen vil sette startskuddet for årets julehandel på nett.

- Det blir spennende å følge denne helgen i år. Vi så en veldig interesse rundt disse dagene i fjor, og den blir neppe mindre i år, avslutter Kjuus.