NHO får kritikk av ideelle

Publisert:

​I forrige uke gikk NHO-direktør Kristin Skogen Lund ut og ba staten la være å betale pensjonsutgifter for ideelle organisasjoner. De påstod at det var konkurransevridende ovenfor de private kommersielle aktørene, særlig innen helse. NHO har i lengre tid spredd feilinformasjon om pensjonsavtalen som er utarbeidet av Virke og LO.

(f.v.): Thorgeir Nybo fra Frelsesarmeen, Lars Erik Flatø fra Kirkens Bymisjon, Vibeke Hammer Madsen fra Virke og Jan Elverum fra Blå Kors.

Vibeke Madsen mener at NHO må ha misforstått problemstillingen.
– De framtidige pensjonene er tariffestet, og her har vi sammen med LO kommet til enighet om en pensjonsavtale med lavere kostnader og som dermed er bærekraftig, sier Madsen.

Der Virke mener staten bør kunne bære kostnadene, som er resultatet av  pensjonsforpliktelser som staten krevde av de ideelle, for at de skulle få levere tjenester. Disse avtalene er inngått for over mange tiår siden. Dette innebærer kostnader som i dag kan bety kroken på døra for en del av de ideelle aktørene.

Thorgeir Nybo, forvaltningssjef i Frelsesarmeen, mener kostnadene fra de gamle avtalene som fortsatt gjelder for de tidligere ansatte, gjør det umulig for de ideelle organisasjonene å konkurrere med de private.
– Det er som at vi skal løpe maraton med en ryggsekk med 40 kilo, mens de private aktørene stiller uten ryggsekk på startstreken, sier Nybo til Dagsavisen.
Frelsesarmeen har måtte sette av 200 millioner kroner i regnskapet for 2014 til disse kostnadene, opplyser forvaltningssjefen.

Generalsekretær Jan Elverum i Blå Kors er helt klar på at de ikke kommer til å kunne drive i framtida om ikke det tas grep og reagerer sterkt på angrepet fra NHO. – Dette er sterkt provoserende. De ignorer det arbeidet vi gjør og de vanskelige utfordringene vi står overfor, sier Elverum til Dagsavisen.
Han mener signalene fra NHO ikke kan forstås som vennlige.

Også generalsekretær i Kirkens Bymisjon Lars Erik Flatø reagerer på utspillet.
– Det er uvanlig at en går så direkte til angrep på ideell sektor, sier Flatø til Dagsavisen. Han mener staten må inn, for å sikre at ideell sektor kan konkurrere på like vilkår. – Uansett forutsetter vi at staten bidrar til å rydde opp sånn at vi i ideell sektor kan drive videre, sier Flatø.

Kristelig folkeparti reagerer
Men det er ikke bare Virke og de ideelle organisasjonene som reagerer på NHO sin framferd. Leder av finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen, også sterkt på det han mener er feilinformering fra NHO og Spekter sin side. - Jeg er provosert over at NHO og Spekter nok en gang feilinformerer om bakgrunnen for de ideelle aktørenes pensjonsforpliktelser, sier Syversen til Dagsavisen.

- NHO og Spekter legger seg med dette utspillet langt til høyre i det politiske landskapet, avslutter Syversen.