Nordmenn bruker 285 millioner på Halloween

Publisert:

​Norske forbrukere vil legge igjen rundt 285 millioner kroner på knask og kostymer i år, ifølge beregninger fra Virke Analyse.

– Halloween har på få år vokst seg til å bli et høydepunkt for både barn og voksne, sier Bror William Stende, direktør for faghandel i Virke.

I år vil hver nordmann i gjennomsnitt bruke 55 kroner på Halloween-effekter, godteri og skumle dekorasjoner. Spesielt er det leketøys- og hobbybutikker, forretninger med bredt vareutvalg og dagligvarebutikker som opplever den store pågangen rundt 31. oktober. I tillegg har en del blomsterbutikker og tradisjonelle klesbutikken kastet seg på Halloween-bølgen.

– Stadig flere velger å gjøre denne dagen til en festdag, med fargerike og kreative dekorasjoner i og utenfor huset, og gjennomførte kostymer, sier Stende.

Han peker på at det brukes mest penger på kostymer til barn mellom 4 og 15 år.

– Halloween er en tradisjon som har kommet for å bli, og som gir handelen en skikkelig oppsving, fortsetter han.

Fra "skremmedag" til "vennedag"
Og det er ikke bare barna som liker den nye høytiden. Halloween-fester er blitt standard i de fleste studentfellesskap, og også de voksne har hengt seg på trenden.

– Her er det ofte om å gjøre å ha de mest kreative og tidsriktige kostymene, sier Stende.

Siden Halloween faller på en mandag i år, er det mange som kommer til å markere den lørdagen før.

– Likevel er det nok mandagen du vil få knask eller knep-besøk på døren, så husk å være klar med godteriet, avslutter Stende.

Skremmende godt med norsk gresskar

Norske dagligvarebutikker selger ca. 200 000 Halloween-gresskar i oktober måned. I tillegg kommer gresskar som selges i blomsterbutikker, interiørbutikker mf.

– For vel ti år siden var produksjonen av norske gresskar nærmest ingenting. Bransjen har omstilt seg raskt for å møte den nye etterspørselen. Nå er snart alle gresskar som selges i norske dagligvarebutikker, produsert av norske bønder, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare.

– Gresskar er anvendelig og smakfullt. I tillegg er næringsinnholdet alt annet enn skummelt. Gresskar er stappfull av kostfiber og betakaroten. Tanken på at gresskarkjøtt og kjerner blir matavfall fremfor middagsmat, er det som virkelig er skummelt, avslutter Størksen.