Nordmenn vil handle for milliarder sommer

Publisert:

​I juli og august vil vi handle for rundt 103 milliarder kroner (inkl mva), anslår Hovedorganisasjonen Virke. Regnfulle sommermåneder kan bety godt nytt for kjøpesentre, og bidra til enda høyere omsetning.

​- Til tross for oljebrems, anslår vi at sommerhandelen får en vekst på 3 % i år. Nordmenn unner seg fortsatt litt ekstra i ferietiden, sier Johanne Kjuus, fagsjef for Handel i Hovedorganisasjonen Virke.

- Svak kronekurs gjør at flere velger å ta litt mer av ferien i hjemlandet, samtidig som det er gunstig for utenlandske turister. Det nyter både norske dagligvarebutikker og faghandel godt av, sier Kjuus

103 milliarder er fordelt på 97 milliarder i butikker, kiosker og bensinstasjoner, 3,75 milliarder i norske og utenlandske nettbutikker og 2,25 milliarder på dagsturer til utlandet. I tillegg venter vi at det blir solgt for 300 millioner på homeparties og annen handel utenom salgssted. 

Været en viktig faktor
Tradisjonelt sett har været mye å si for hvor mye og hva vi handler om sommeren. Kalde og våte dager gjør som regel at flere finner veien inn i kjøpesentrene og benytter seg av tilbudene der. Sol og varme gjør at vi bruker kortere tid i butikken, men unner oss litt ekstra god mat og drikke.

- I fjor så vi også at mange brukte den kjølige sommeren til å pusse opp hjemme og på hytta. Byggevarehusene alene økte sin omsetning med over 11 % i sommermånedene i fjor, og vi så også en tosifret vekst for malingsbutikkene.

Vi drar mindre på harrytur
Det forventes at grensehandelen går noe ned i sommer, på grunn av den lave kronekursen.

- I fjor brukte nordmenn 2,5 milliarder på dagsturer til utlandet, mens vi i sommer forventer å være nede på 2.25 milliarder. Den harde konkurransen i Norge, kombinert med kronekursen, gjør at det totalt sett blir mindre fristende å bruke tid og drivstoff på å reise over grensen for å handle, sier Kjuus.

Tallene er utarbeidet av Kvarud Analyse på vegne av Hovedorganisasjonen Virke.