Norsk natur, frisk luft og gode påsketradisjoner på nordmenns matbord

Publisert:

Påskestemning for nordmenn er natur, frisk luft og å være på fjellet – det viser seg også på påskebordene, sier Ingvill Størksen, direktør for dagligvare i Virke.

Salget av lam til påske øker fortsatt. I år regner Nortura med å sende hele 1200 tonn lammekjøtt til butikkene. Det meste av dette blir kjøpt og spist i påsken.

- Lam er en fantastisk god råvare, som er produsert av norsk natur, i frisk luft og på fjellet. Det er ikke rart at lam er tradisjonsmat i påsken, sier Størksen. - Lam er en takknemlig råvare for folk som vil ha festmat, men likevel ha tid til å kose seg. Langtidsstekt lam lager seg mer eller mindre selv. I tillegg ser vi at forbrukerne også etterspør beinfrie alternativer som stek, samt andre lammeprodukter som går kjapt å tilberede, sier hun. 

Myndighetene og matbransjens fokus på å redusere saltforbruket, skaper også endringer på påskebordene, tror Størksen.

- Salget av friske urter som rosmarin tar seg opp rundt påske. Folk er mer og mer opptatt av både hjemmelaget og sunn mat. Friske urter er en god smaksforsterker, forteller Størksen.

Påsketradisjonen med egg står fjellstøtt.

- Egg og bacon er en klassisk frokost i påsken. Vi spiser nesten tre ganger så mye bacon i påsken som ellers i året. Nordmenn har fått øynene opp for at egg er fullstappet av proteiner, mineraler og vitaminer. I de fem påskedagene, forventer vi at nordmenn spiser hele 23 millioner egg, forteller Størksen.

I tillegg ser det ut som at grillsesongen starter i solveggen. I følge Nortura, blir forbruket av grillpølser tredoblet i påsken, sammenlignet med året ellers.

Sukkerforbruket i Norge går jevnt og trutt nedover, men i påsken velger nordmenn å kose seg.

- Sjokolade og marsipan er viktig for nordmenns påskestemning, og noen sjokolader er ekstra viktige for å få den rette stemningen. Kvikk Lunsj er fortsatt påskevinneren. I løpet av påskeperioden regner vi med at innbyggerne i Norge i snitt kjøper tre Kvikk Lunsj hver i dagligvarebutikkene, sier Størksen. Salget i kiosker og bensinstasjoner kommer i tillegg, sier Størksen.

- Tradisjonelt kom de søteste appelsinene til Norge i påsken. Nå får vi gode og smakfulle appelsiner året rundt, men påsketradisjonen har holdt seg, sier Størksen.

Hun forteller at nordmenn setter til livs svimlende 5000 tonn appelsiner i påsken!

- Nordmenn velger med andre ord både sunt og litt ekstra kos i påsken, avslutter Størksen.