Norske 17.mai-bord bugner av pølser, frukt og grønt

Publisert:

Pølser troner fortsatt øverst på listen over nordmenns favorittmat på 17. mai. Samtidig blir bær, asparges og bananer stadig mer populær mat på denne festdagen.

Nordmenn spiser nærmere 1,2 millioner kg pølser i løpet av 17. mai-uken, viser tall fra Nortura.

- Det blir omtrent 20 millioner pølser gjennom 17. mai-uken, altså 4 pølser per nordmann. På toppen kommer lokalproduserte varer, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Spekemat stadig mer populært

Utviklingen over tid viser stadig økende popularitet for spekemat. Størksen forventer at denne trenden vil fortsette.

- Vi ser at det er lokale variasjoner i hvilke matvarer som skal til for å skape feststemning i de tusen hjem, men spekemat blir mer populært over hele landet. Norturas beregninger viser at nordlendingene foretrekker spekepølse og salami, men også i nord går salget av spekeskinke opp i perioden før 17. mai. I midt-Norge og på Vestlandet elsker folk spekeskinke og fenalår på sitt festbord, sier Størksen.

Asparges og persilledryss

Spekematen får stadig oftere velsmakende følge av asparges. Asparges-salget har en topp i 17. mai-uken.

– Grønn asparges er nordmenns favoritt. Samtidig ser vi at stadig flere lar seg inspirere av europeerne og velger hvit asparges, enten som tilbehør eller egen rett, forteller Størksen.

Persilledrysset har ikke gått av moten.

– Også krydderurter som dill og kruspersille går igjen når 17. mai-menyen skal settes sammen. Vi ser også salgstopp på salat og tomater denne uken, sier hun.

Bær topper festkaken

Som asparges, gjør også bær et byks på salgsstatistikken rundt 17. mai.

- Bær har blitt en fast ingrediens til 17.mai-festen. Sammenlignet med resten av Europa ligger Norge på topp i bærspising og salget topper seg 17. mai. Stadig flere lar friske bær representere nasjonalfargene når festkaken pyntes, sier Størksen. 

I tillegg gjør bananer et salgshopp rundt 17. mai. Det forventes en salgsøkning på opp mot 25%.

- Nordmenn går en sunn, tradisjonsrik og velsmakende høytid i møte, avslutter Størksen.