Ny bokføringsforskrift rammer frivilligheten

Publisert:

Skattedirektoratet har foreslått endringer i bokføringsforskriften som rammer frivillige organisasjoner som arrangerer loppemarked eller selge vafler og kaffe på sine arrangementer.

- Forslaget gjør det vanskeligere for frivilligheten å skaffe seg inntekter. Dette er en helt unødvendig innstramming. Ordningen fungerer bra slik det er i dag, sier Martin Ulvestad Østerdal, fagsjef for frivillighet i Virke.

Salg under arrangementer og på loppemarkeder på mer enn 290.649 kroner i året må med Skattedirektoratets forslag dokumenteres med salgdagbøker, nummererte kvitteringslister eller kassaapparat. Slikt salg er i dag unntatt for moms og det er ikke lovbestemte krav til hvordan dette skal bokføres. Virke reagerer sterkt på en slik innstramming av reglene.

- Forslaget får store konsekvenser for idrettslag, skolekorps og de frivillige organisasjonene som selger kioskvarer på egne arrangementer eller har loppemarkeder. Regjeringen må gripe inn og stoppe dette. Vi er sikre på at det ikke er meningen å gjøre det vanskeligere for frivilligheten, sier Østerdal.

Skattedirektoratet har ikke sendt forslaget på høring til de frivillige organisasjonene som blir berørt av endringen, stikk i strid med Regjeringens frivillighetserklæring.

- Virke ideell og frivillighet er nå i dialog med regjeringspartiene for å få stoppet denne endringen, slik at frivillighetens behov blir ivaretatt, avslutter Østerdal.

 

Les virkes høringssvar HER .