Nye handelsforbindelser i Etiopia for Virke-medlemmer

Publisert:

Kronprinsparet ler og smaker kaffe
Lystig stemning da kronprinsparet fikk prøvesmake kaffe med representanter fra Solberg & Hansen og Nordic Approach

Med kronprinsparet i front har flere Virke-medlemmer denne uken besøkt Etiopia, en av de raskest voksende økonomiene i hele verden.

En sterkere økonomi har bidratt til høyere levestandard for landets innbyggere, og Etiopia er et av få land i Afrika som har nådd flere av tusenårsmålene. Landet har lagt en strategi for grønn vekst der ambisjonen er å bli et mellominntektsland innen 2025 – uten økning av utslipp av klimagasser.

Fulltegnet handelsseminar

Tirsdag 7. november arrangerte Virke seminaret «Trade & Investment – Opportunities in Green Growth Strategies» sammen med den lokale partneren Addis Ababa Chamber of Commerce.

Seminaret var fulltegnet på forhånd. Det hele ble åpnet av Etiopias industriminister Ahmed Abtew. Også president i Addis Ababa Chamber of Commerce, Elias Geneti, og administrerende direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen holdt innlegg. Det samme gjorde administrerende direktør Erling Ølstad fra Mester Grønn, et norsk firma som har vært etablert i Etiopia i mange år.

Hovedinnleggene ble holdt av Shiferaw Negash som er direktør i Etiopias miljødirektorat, og Adam Ikdal fra BCG. Publikum satte dessuten pris på to interessante paneldebatter med deling av beste praksis med bærekraftig forretningsmodeller og utvikling.

Tirsdag kveld var de norske virksomhetene sammen med kronprinsparet på bankettmiddag i presidentpalasset, en stor opplevelse for de norske deltagerne.

Plukket ut kaffebønner

Etiopia er kaffens hjemland, og Norge er i verdenstoppen i kaffekonsum. Derfor var det helt naturlig at kronprinsparet skulle delta på en såkalt «coffee cupping» hos den norske kaffeprodusenten Nordic Approach, som satser på bærekraftig produksjon og transparent verdikjede. Kaffeimportøren Solberg & Hansen bidro også med sin ekspertise.

Kronprinsparet tok oppgaven på alvor og plukket ut gode bønner som skal sendes til kresne norske baristaer.

Besøkte frivillig organisasjon

Et annet Virke-medlem som fikk æren av å hilse på det norske kronprinsparet, var Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Medarbeiderne på hovedkontoret i Addis Abeba serverte kronprinsparet tradisjonell etiopisk lunsj og presenterte arbeidet til de norske frivillige organisasjonene som arbeider i Etiopia. Også de andre norske frivillige organisasjonene som jobber i Etiopia deltok: Det Norske Misjonsselskap, Kirkens Nødhjelp, Redd Barna, Utviklingshjelpen og Flyktninghjelpen.

– Det var sterkt å høre hvordan dødeligheten blant barn og mødre er betydelig redusert med bistanden fra NLM. Det betyr mye for meg faktisk se og høre hvordan medlemmer jobber ute i felten, sier Vibeke Hammer Madsen.