Nyttig møte om pensjonsdommer

Publisert:

Onsdag 4. september var flere av Virkes medlemmer samlet for å gjennomgå tre pensjonsdommer som har kommet det siste året. I alle sakene har Virkes medlemmer vunnet mot stat/kommune. Flere saker kan stå for tur.

​I løpet av året som har gått har flere av Virkes medlemmer vært involvert i tre rettsaker mot det offentlige om betaling av pensjonskostnader. Senest i sommer vant Frelsesarmeen en knusende seier over Sikringsfondet. Oslo Kommune tapte klart mot Oslos ideelle sykehjem i fjor høst, og barnevernsinstitusjonene vant over Bufdir i vår. Dette er sterke seire, og står som symbolsaker for ideelle virksomheter.

Bakgrunn

Virke har hele tiden ment at det offentlige er pliktig å dekke de utgiftene de faktisk påfører de ideelle aktørene som utfører tjenester for offentlige myndigheter. De ideelle aktørene innen for eksempel eldreomsorg og barnevern har vært pålagt å ha tilsvarende pensjonsavtaler for sine ansatte som kommune og stat har.

Dette har de inntil nå blitt straffet for da de ikke har fått kompensert denne utgiften. Politisk påvirkningsarbeid har dessverre ikke ført fram. Det har vært knyttet uvitenhet og uvilje mot i det hele tatt å diskutere denne problematikken med oppdragsgiver, altså det offentlige.

- Selv om alle politiske partier i valgkampen sier at de varmt ønsker ideelle aktører velkommen innen helse og omsorg, har det fram til nå kun vært fine ord og manglende politisk vilje. Men nå har domstolene talt, og de har vært meget tydelige i sine dommer, sier direktør for Virke Ideell, Torbjørg Aalborg.

Flere store organisasjoner innen ideell helse og omsorg, inkludert de involverte i de tre sakene var representert på møtet. Det var en fin gjennomgang av dommene som ble holdt av prosessfullmektig i sakene, Anne Marie Due, partner i advokatfirmaet Hjort.

- Vel har man vunnet knusende seire, men vi ser fortsatt store utfordringer, sier hun.