Ølsalg til mindreårige skal stoppes med mobilspill

Publisert:

​En samlet dagligvarebransje vil ta grep for å få ned salget av alkohol til mindreårige, og lanserer et nytt mobilspill for butikkansatte. Hittil har nesten 4000 fullført spillet. 

Daglig leder i HØR, Ingvill Størksen (t.v.) sammen med Erling Laugsand (SUL), Martine Tønnessen (KrFU) og Morten Wold (FrP)
​Fortsatt selger en av tre butikker alkohol til mindreårige, viser undersøkelser utført årlig av organisasjonen Juvente. Handelens Ølsalgsråd (HØR),  Hovedorganisasjonen Virke og Actis har derfor lansert Ølsalgsskolen, et mobilspill som skal gjøre kassamedarbeidere bevisste på hvor viktig det er å be om legitimasjon.

Spillet skal rulles ut til alle ansatte i alle de store dagligvarekjedene, og trene dem i typiske situasjoner de kan komme borti bak kassen. For eksempel blir spillerne forsøkt lurt av falsk legitimasjon eller ulike triks ungdom bruker for å fremstå eldre enn de er.

Nesten 4000 unike brukere har fullført spillet så langt.

Bred støtte

De er ikke alltid enige om alkoholpolitikk ellers, men både Helsepolitisk talsperson i FrP, Morten Wold, 2. nestleder i KrFU, Martine Tønnessen, og leder i Senterungdommen, Erling Laugsand roste tiltaket under lanseringen.

- Å selge øl er et stort ansvar. Likevel vet vi at vi har en vei å gå før ingen mindreårige får kjøpt øl i butikken, sier daglig leder i HØR, Ingvill Størksen.

- Det er krevende å sitte i kassen, og det er fort gjort å gjøre feil når det er lang kø og mye å følge med på. Men når det gjelder alkohol til mindreårige, skal vi ikke gjøre feil. Ingen under 18 skal få kjøpe øl i butikken, understreker hun.

- Tar skade

Organisasjonen Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan jobber med å redusere skadene av alkohol og rus. Generalsekretær Mina Gerhardsen deltok på lanseringen. Hun håper spillet vil øke kunnskapen blant ansatte.

- Det er en god grunn til at vi har satt aldersgrensen for alkohol til 18 år. Ungdom kan ta store skader av for tidlig alkoholbruk. Vi vet at unge som drikker er mer sårbare for å havne i dårlige eller farlige situasjoner, enn eldre. Derfor er det så viktig å få begrenset alkoholtilgangen for mindreårige.

- Det er uakseptabelt at det er så lett for ungdom å få kjøpt alkohol, derfor er det svært viktig at bransjen nå kommer med et nytt initiativ for å møte dette problemet.

Bli best i å be om leg
Alle ansatte som består spillet mottar et diplom, slik at butikksjefene har mulighet til å se hvilke ansatte som har kontroll på regelverket. I tillegg er det mulig å arrangere konkurranser i å være best i å spørre om legitimasjon, både innad i en enkelt butikk og mellom kjeder.

Spillet er utviklet av Fete Typer, og finnes på HØRs hjemmesider.