Omregistreringen blir papirløs

Publisert:

Virke ønsker at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen innfører muligheten for digital registrering av eierskifte for kjøretøy, bedre kjent som omregistrering av kjøretøy. – Det vi gjør er å lete etter tidstyvene i det norske samfunnet. Dette er et av områdene hvor vi mener at en forenkling er på sin plass, sier direktør for Virke Kunnskap og teknologi, Alisdair Munro.

Så langt har denne muligheten kun vært tilgjengelig for profesjonelle aktører. Ifølge Statens vegvesen har dette vært planlagt en stund, men har blitt forsinket.

Besparelsen for det offentlige vil være rundt 40 millioner kroner, gjennom at manuelle arbeidsprosesser og behov for ansatte til å betjene publikum vil bli borte. Det betyr også at folk vil kunne spare tid ved at de slipper å møte opp på en trafikkstasjon i arbeidstiden eller å vente på at posten skal komme fram.

– Omregistrering av kjøretøy er et av mange områder som kan digitaliseres. Regjeringen har erklært at de vil gire opp digitaliseringen og få opp effektiviteten. Her har de en gyllen mulighet til å gi et lavterskeltilbud til det norske folk, sier Munro.

Ifølge Statens vegvesen vil det i år bli utviklet eierskifte på nett, en digital løsning for den fysiske salgsmeldingen. Dette vil man sannsynligvis kunne ta i bruk i begynnelsen av 2015. Deretter skal de utvikle en løsning for omregistrering på nett. Noe av det viktigste å få på plass er sikker identifisering, slik at ikke hvem som helst kan gjennomfører et eierskifte. Her vil id-porten som allerede eksisterer bli tatt i bruk.

– Dette er et område som lett kan digitaliseres, så vi syns selvfølgelig detter er svært positivt, sier Munro.