Pakker kofferten for høstferien

Publisert:

Hver tredje nordmann planlegger høstferie i år og flesteparten reiser utenlands. Hvor man reiser og hva man fyller disse feriedagene med styres i stor grad av livssituasjonen. Det viser en undersøkelse fra Virke om nordmenns reisevaner.

​- Reiselivaktørene melder om stor pågang. Det ser ut til at nordmenn har både fridager og feriepenger igjen etter sommeren, sier Sverre McSeveny-Åril, direktør for Virke Reise Utland.

Sol og bad frister
Nye tall fra Virke viser at 34 prosent planlegger å ha høstferie. Av disse skal seks av ti til utlandet. Sammen med sosialt samvær er strandliv og storbyopplevelser blant de viktigste formålene når vi planlegger høstferien utenlands.

På denne tiden av året er London, Barcelona og København spesielt populære destinasjoner, men i følge Virke-direktøren er tendensen i år at flere nordmenn enn normalt skal på badeferie.

- Juli ble rekordvått flere steder. Med dette friskt i minnet ser det ut til at nordmenn justerer høstens ferieplaner, der flere enn forventet fristes av temperaturene ved Middelhavet og Kanariøyene. Selv om enkelte avganger er fullbooket er det er fortsatt mange muligheter for de som enda ikke har bestilt tur til sommervarmen, sier McSeveny-Åril.

Alder avgjør høstferieplanene
I høstferien er utenlandsreise mest populært blant godt voksne og barnefamilier, mens yngre i større grad tilbringer fridagene hjemme eller hos familie og venner. Hytteliv er derimot like attraktivt for folk i alle aldre, der en av fem ferierende skal på hytta.

Undersøkelsen viser også at shopping og uteliv er populært hos 20-åringene, mens de over 50 år heller vil nyte mat og kultur. Nordmenn i 30- og 40-årene er i større grad opptatt av å dyrke egne interesser.

- Hva man velger å gjøre i høstferien er i stor grad knyttet til alder. Norgesferie er populært, spesielt blant de unge, og høsten er høysesong for friluftsliv, kultur- og matopplevelser. Fargene som nå maler verdens flotteste naturkulisser lokker både det trofaste hyttefolket og de stadig flere som søker friluftsliv. Vi får håpe at det nydelige været holder seg, sier Line Endresen Normann, direktør for Virke Reise Norge og Kultur.