Priskrig i julen senket matprisene

Publisert:

Tall fra SSB viser at matprisene sank med 1,5 % fra november til desember 2017. I løpet av de 12 siste månedene har matprisene kun økt med 0,6 %, mens konsumprisindeksen totalt har økt med 1,6 %.

Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.

– Butikkenes kamp om kundenes julehandel, sørget for at prisen på mat og alkoholfrie drikkevarer gikk ned, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

– Matprisene er nå på samme nivå som de var i januar 2017, fortsetter hun.

Prisnedgangen i desember kom på et bredt spekter av varer, og ikke bare de typiske lokkevarene i forbindelse med jul. Frukt er blant varene som bidro til prisnedgangen, med et prisfall på 5 %.

Tøff konkurranse bidrar til nedgang

Prisnedgang i forbindelse med juletilbud er vanlig. Samtidig har det vært uvanlig mange perioder med prisnedgang i løpet av 2017.

Vi så blant annet en prisnedgang som var nær tre ganger større fra juli til august enn det som er vanlig. I tillegg gikk prisene ned fra august til september, og fra oktober til november, 

– Prisfallet er et resultat av den tøffe konkurransen i bransjen. Samtidig ser vi at også sunne varer blir brukt som lokkevarer i julen, avslutter Størksen.