Råd til Hellas-reisende

Publisert:

Det er for tiden stor usikkerhet knyttet til den økonomiske situasjonen i Hella. Landet går inn i nok en helg med stengte banker og skjebnemøter med kreditorer. For turister flest på de greske ferieøyene forløper imidlertid livet seg i all hovedsak som normalt. Skal du til Hellas de nærmeste dagene eller lurer på hvilke rettigheter du har om problemer skulle oppstå på reisen, finner du en oversikt over dette nedenfor.

Råd til reisende til Hellas:

- Ta med noe ekstra kontanter til reisen

Greske banker har begrenset tilgang til Euro, og det er innført restriksjoner på bevegelser av kapital og uttak fra minibankene. Dette gjelder imidlertid ikke for utenlandske kort. Utenriksdepartementet har likevel oppfordret reisende til å ta hensyn til at det kan være vanskeligere å ta ut kontanter i enkelte minibanker i sin ferieplanlegging. Ta derfor med deg noe ekstra kontanter dersom du reiser på ferie til Hellas i dagene som kommer. Vurdere på forhånd hvilket behov man har for kontanter og kortbruk under oppholdet sett opp mot hvordan reisen er organisert og hvordan de ulike utgiftene tenkes betalt.

- Pass godt på kontantene du tar med

Man bør alltid passe godt på kontanter som medbringes på reise og dette vil særlig gjelde der man tar med seg mer kontanter enn vanlig. Man bør ikke bære med seg store mengder kontanter der det kan unngås, og safer på hotellrom bør benyttes der det er tilgjengelig.

- Sjekk reiseforsikringen

Flere forsikringsselskap har den siste tiden meldt om at de som følge av situasjonen nå øker dekningen for eventuelt tap av kontanter ved reiser til Hellas. Sjekk derfor vilkårene for din reiseforsikring, og velg en reiseforsikring som både gir god dekning ved tap av kontanter og som dekker utlegg til nødvendig medisinsk hjelp. Husk også å ta med Europeisk Reisetrygdekort.

- Ta med ekstra betalingskort

Det skal per i dag ikke være tekniske problemer med å benytte seg av utenlandske betalingskort som betalingsmiddel. For sikkerhets skyld kan det imidlertid være fornuftig å ta med seg ulike betalingskort dersom problemer med å få gjort opp med kort først skulle oppstå.

- Følg med på informasjonen som gis

Følg med på den politiske situasjonen og hold deg oppdatert. Utenriksdepartementet gir på sine sider også praktisk reiseinformasjon for Hellas der man kan holde seg oppdatert om situasjonen for de reisende. I tillegg bør man følge med på informasjonen som gis av både lokale myndigheter og fra din reiseoperatør.

Rettigheter der problemer skulle oppstå på reisen

- Å kjøpe pakkereise er alltid sikrere enn å sy sammen reisen selv. Da er man best sikret av norsk lovgivning hvis det skulle oppstå problemer på reisen.

- Når man har kjøpt en pakkereise, er leverandør av reisen forpliktet til å levere tjenesten. Dersom det blir umulig å levere reisen har kjøper krav på å få det som er betalt refundert.

- Hvis ferien ikke holder den standard som står til det som er lovet i markedsføring, har man krav på prisavslag fra turoperatør.

- Oppstår det problemer med transport som følge av situasjonen, vil reisearrangøren være forpliktet til å sørge for alternativ hjemtransport og eventuell hotellovernatting i ventetiden.

- Pakkereisenemda behandler eventuelle klager der man har kjøpt en pakkereise.

For mer informasjon, kontakt:

Sverre McSeveny-Åril, Direktør Reise Utland, 91 76 83 66

epost:

E-post presse i Virke: Pressetelefonen 476 00 888