Rører ikke sukkeravgiften eller 350-kronersgrensen

Publisert:

Grensehandel nevnes ikke med et eneste ord i revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem tirsdag. Virke Handel mener det er en ubegripelig ansvarsfraskrivelse fra regjeringen.

En rykende fersk undersøkelse utført av Opinion på oppdrag fra Virke, viser at den økte avgiften på sjokolade- og sukkervarer er en viktig årsak til at grensehandelen vil fortsette å øke i 2018.

Av dem som har eller skal grensehandle i år, sier 1 av 3 at avgiftsøkningene på sjokolade, snop og brus får dem til å handle mer.

– Dette er en skandale. Det er ingen tvil om at avgiftsøkningen har ført til store utfordringer for både folkehelse og norske arbeidsplasser. Den ble innført totalt uten konsekvensvurdering og utredning. Likevel har regjeringen å ikke gjøre noe for å rette opp feilene de selv har bidratt til, sier Harald J. Andersen, direktør for Virke Handel.

Flere vil kjøpe mer snop

I samme undersøkelse oppgir 31 % prosent at de kommer til å handle mer sjokolade og godteri på andre siden av grensen i 2018. Det er flere enn dem som sier at de vil handle mer av både øl, sprit og vin.

– Sjokolade og brus har blitt lokkevarer på lik linje med alkohol. Det går utover hele handelen, fordi vi vet at nordmenn som først har dratt til Sverige, gjerne kjøper inn alt fra klær til apotekvarer, fortsetter Andersen.

Momsfritaket består – nå må Stortinget ordne opp

Heller ikke momsfritaksgrensen på 350 kroner for nettkjøp fra utlandet nevnes i budsjettet regjeringen har lagt frem.

– Grensen undergraver norske butikker og nettbutikker, der det må betales merverdiavgift fra første krone. Dette koster mange tusen arbeidsplasser i handelsnæringen, og det koster staten om lag 2,6 milliarder kroner i tapte avgiftsinntekter. Det haster derfor med å reversere 350-grensen.

– Virke forventer nå at Stortinget tar tak i handelslekkasjen på nettet og langs svenskegrensen. Avgiftspolitikken som til de grader stimulerer netthandel i utenlandske nettbutikker, gjennom 350-grensen, kombinert med økningen av sjokolade- og sukkeravgiften i årets budsjett, bidrar til å øke en allerede altfor stor handelslekkasje, avslutter Andersen.