Sikkerhetshull i trådløse nettverk

Publisert:

De siste dagene har det gått ut varsel om et kritisk sikkerhetshull i så å si alle trådløse nettverksprodukter. Det gjelder alt fra BabyCalls via Androidtelefoner til PCer.

Feilen ligger i selve måten enhetene i det trådløse nettet kommuniserer seg imellom. Det finnes to modus, WEP og WPA.

Førstnevnte er en gammel løsning som ikke burde brukes. Den siste har inntil nylig vært ansett for å være sikker. Feilen som nå er oppdaget gjør det mulig å lese av innloggingsinformasjon om man logger seg inn på et nettsted. Kort fortalt går kommunikasjonen mellom deg og det nettstedet du kommuniserer med via en hacker og all informasjonen kan avleses.

Mange av leverandørene har allerede laget endringer i programvaren for å hindre dette. Det er derfor viktig at man oppdaterer PC, telefon og andre enheter så raskt som mulig når den får beskjed om at nye oppdateringer er klare. Mange nye PCer blir ved installasjonen satt opp med automatisk oppdatering, så sant du ikke stopper det. Det samme bør sjekke på alle operative PC'er. Husk også at nettbrett og Androidtelefoner (Bl.a. Huawei og Samsung) med versjon 6.0 eller høyere er spesielt sårbare. Rutere må også oppdateres og informasjon om dette kan man få fra bredbåndsoperatøren.

For å unngå problemet kan man benytte en såkalt VPN klient. En slik-klient krypterer all kommunikasjon mellom din PC og en server
på nett. Da unngår man at noen kan «avlese» informasjonen via det lokale nettverket. For private PCer kan man kjøpe en slik VPN-klient hos en av elektronikk butikkene.

Er man på åpne usikre nett i det offentlige rom bør man benytte en VPN-klient uansett. Da er man sikret mot at noen avlytter din kommunikasjon.

Det er uansett viktig at man er nøye når man setter opp et trådløst nettverk. Netvett.no har mer om oppsett av hjemmenett/kontornettverk her.