Skuffende september

Publisert:

Detaljomsetningen utenom motorkjøretøyer og bensin økte med 0,9 prosent fra september i fjor til september i år, i følge SSBs detaljomsetningsindeks. Tilsvarende tall for årets 8 første måneder samlet viser en vekst på 1,6 prosent – ned fra 1,7 i august. Som i august er bransjevinneren er postordre-/internettkjøp, som har økt med hele 17,6 prosent.

Høsten kom ikke som normalt i september i  år, og dermed ble omsetningen i detaljhandelen preget av vær for tredje måned på rad. Omsetningen i skobutikkene gikk ned med 12 prosent i forhold til samme måned i fjor, tilsvarende tall for klesbransjen var minus 8,7 prosent. Ved siden av postordre/internett ble byggevarehusene en vinner i september med en vekst på 6,5 prosent.

- Dette må karakteriseres som skuffende tall, selv når vi tar hensyn til været. Vi hadde ventet klart sterkere tall for bransjer som møbel (-0,7) , elektriske husholdningsartikler (0,6), sport (0,7), og for så vidt også dagligvare (2,4) sier sjeføkonom i Virke, Lars Haartveit.