Sommerværet styrer ferieplanene

Publisert:

Godt sommervær utsetter folks ferieplaner. Feriearrangørene merker mindre pågang når solen skinner.

​ -Den fantastiske forsommeren i Skandinavia har helt klart en betydning for folks ferieplaner. Feriebudsjettet fryses noen måneder til senere bruk dersom værprognosene for juli lover samme vær som vi har hatt de siste ukene, sier direktør for Virke Reise Utland, Rolf Forsdahl.

Virkes befolkningsundersøkelse viser hvilke feriebehov nordmenn har, og hva som er det viktigste formålet med de forskjellige feriene våre.  Når det er godt vær her hjemme, oppnår mange samme følelse som å være i Syden.

Stagnasjon i charteretterspørsel
Charterarrangørene i Norge registrerte en nedgang i forhåndsbookingen for sommerferien med rundt 5 %.  Som følge av dette reduserte de kapasitetene for å unngå tomme seter, og de tilgjengelige plassene i skoleferien er så å si utsolgt nå.

- Medlemmene våre registrerer også en tendens til at folk bestiller sommerferien nærmere avreise enn tidligere, og dette bekreftes også av tall vi har fra våre egne undersøkelser, sier Forsdahl.

Rundt 480.000 nordmenn på charterferie i skoleferien
Som i fjor og alle år før det, er det Middelhavet som trekker sol- og varmehungrige nordmenn. Men i år tyder det på at øyene i Hellas blir vinneren om man ser på størst vekst i antall besøkende nordmenn.  Her er det Kreta og Rhodos som står øverst på lista, mens Santorini og andre mindre  øyer er også blant favorittene.

-Øyhopping i Hellas er også i skuddet. Dette er ikke lengre forbeholdt 25-åringer med ryggsekker, men også voksne par, fra 50 og oppover, sier Forsdahl.

Foruten Hellas, er Mallorca, Kypros og Tyrkia de mest etterspurte charterdestinasjonene i sommer, tett fulgt av Kroatia (Split) og Bulgaria.

-Vi er konservative når vi velger reisemål i sommerferien.  Den er desidert den viktigste ferien vår. Har vi funnet et reisemål som fungerer godt, er det ganske mange som ønsker å dra dit året etter.  Dette gjelder spesielt barnefamilier, som har ganske klare krav til barnevennlighet og trygghet, sier Forsdahl.
Over halvparten av oss reiser utenlands i sommer
Virkes befolkningsundersøkelser viser at ca. 65 % av oss vil reise utenlands i sommerferien.  Tallet ligger på fjorårets nivå. Charterarrangørene melder om en svak nedgang i salget av charterreiser – i alle fall fram til slutten av mai. Det betyr at flere av oss velger lavprisfly og egenbestilte hotell.

Direktør Rolf Forsdahl i Virke Reise Utland er ikke overrasket. -Charterandelen i sommerferien er høyere i Norge enn i de fleste andre land det er naturlig å sammenligne seg med.  Samtidig har vi en liten, men ganske stabil vekst i utenlandsreiser, og lavprisselskapenes mange gode tilbud spiser nok av det tradisjonelle chartermarkedet også her hos oss. De som velger å pakke reisen sin selv er nok ikke alltid klar over at de gir fra seg verdifulle rettigheter en vanlig pakkereiseturist har etter loven, blant annet ved flyforsinkelser, dårlige hoteller eller konkurser av forskjellige slag, avslutter Forsdahl.

Mer om sommerens ferieutsikter kan leses i Innsikt og utsyn sommer 2014