Stadig flere vil feire jul under palmene

Publisert:

Jula er full av tradisjoner og juleferien er ikke overraskende den ferien flest opplyser å skulle tilbringe hjemme. Vi ser likevel en tendens til at stadig flere ønsker å legge hele eller deler av juleferien til utlandet. Virkes befolkningsundersøkelse om nordmenns reisevaner bekrefter at tradisjonene er i endring.

Jul på en strand

- Enda flere svarer i år at de ønsker å legge hele eller deler av juleferien til utlandet, og det er de yngste som er mest ivrige på å reise bort i julen, sier Sverre McSeveny-Åril, direktør for Virke Reise Utland. Det viser Virke Reises årlige befolkningsundersøkelse om nordmenns reisevaner.

I Virke Reises undersøkelser oppgir en av tre at man skal ha juleferie i år, og at 15 prosent av disse skal tilbringes hele eller deler av ferien i utlandet. De yngste er mest klar for å feire jul utenfor landets grenser, og blant gruppen i tredveårene er interessen dobbelt så stor som for gruppen i førtiårene. Juleferien er fortsatt familieferie nummer en og hele ni av ti opplyser at hovedformålet med juleferien er å være sammen med familie og venner.

- Vi ser at tradisjonene er i endring og flere yngre også ser på julen som en fin tid å ta litt ekstra ferie og reise bort med familien. Julen er fortsatt synonymt med familietid for de fleste, men å være sammen med sine nærmeste kan man også være i en ferieleilighet på Kanariøyene eller på en strand i Thailand, sier McSeveny-Åril.

Kanariøyene er julefavoritt

Det forventes at rundt 35 000 nordmenn drar på pakketur til varmere strøk i jula, basert på tall fra bransjen tidligere år.

- Blant de som ønsker å feire jul i sol og varme er Kanariøyene og Gran Canaria nordmenns klare julefavoritt, men også Thailand får sin del av juleferiegjestene, sier McSeveny-Åril.

Nyttårsreiser til storbyene

I år tyder også tall fra bransjen på at det er flere enn tidligere som ønsker å benytte seg av romjulsdagene og nyttårshelgen på reisefot.

- Våre tilbakemeldinger tyder på at vi ser en Brexit-effekt og at London og resten av de britiske øyene trekker nordmenn til romjulsshopping og nyttårsfeiring i enda større grad enn tidligere, sier McSeveny-Åril.