Svakere desemberhandel

Publisert:

Desemberhandelen på landets kjøpesentre ble svakere enn forventet. Foreløpige tall viser en nedgang på en prosent sammenliknet med desember i fjor.

Tall Kvarud Analyse har hentet inn fra 162 kjøpesentre viser at omsetningen i den siste uken av 2012, uke 52, viser en nedgang på 5 prosent sammenlignet med samme periode i 2011. Nedgangen forklares blant annet ved at det i 2012 var en handledag mindre.

- Det er for tidlig å konkludere med at det ble nedgang i den totale desember-handelen, men tallene fra kjøpesentrene er svakere enn ventet. Fasit får vi først i slutten av januar når vi får de endelige tallene for desember for hele handelen, sier Lars Haartveit, sjeføkonom i Hovedorganisasjonen Virke.

Best gikk det for spesialbutikkene* i uke 52. Her økte omsetningen med 2,8 prosent sammenlignet med i fjor. Butikkene innen ”mat og drikke” og ”hus og hjem” hadde en nedgang på henholdsvis 0,8 og 2,2 prosent, mens omsetningen innen ”klær, sko og vesker” gikk ned med 12,5 prosent sammenlignet med uke 52 i 2011.

Forsiktig avslutning på året
Detaljomsetningen utenom motorkjøretøyer og bensin økte med 2,5 prosent fra november 2011 til november 2012 viser SSBs detaljomsetningsindeks som ble publisert i dag.

- Veksten er også her litt, ikke mye, svakere enn vi trodde. Vi tar dette som et tegn på at norske forbrukere fortsatt er forsiktige og at sparingen øker, noe som kan ses i sammenheng med de dårlige tidene i Europa og til dels USA, sier Haartveit.

* sportsbutikker, apotek, parfymerier, bokhandel, ur- og fotobutikker, optikere, gull- og sølvvarebutikker, lekebutikker, blomsterbutikker og dyrebutikker.