Svakere julehandel enn forventet

Publisert:

Omsetningen i desember 2013 for kjøpesentrene tyder på en økning på rundt 0,7 prosent sammenlignet med desember i 2012. Dette er mindre enn forventet og viser at vi har vært moderate også i julehandelen. Det betyr sannsynligvis at desemberomsetningen heller ikke i 2013 klarte å passere 50 milliarder kroner.

Før julehandelen startet anslo Virke en vekst i detaljomsetningen på 2,5 prosent sammenlignet med i fjor, det vil si at vi forventet at nordmenn ville handle for 50,5 milliarder kroner. En foreløpig oppsummering av julehandelen viser at vi fikk en noe svakere vekst enn forventet der: Desemberhandelen økte trolig med kun 0,7 prosent.


- Den lave veksten er et tegn på at forbrukerne har vært noe mer forsiktige når de har handlet julegaver, men også at man har endret kjøpemønstre ved at man trolig har kjøpt mer over nett. Samtidig er det også en økende trend at man gir bort opplevelser og andre tjenester enn harde pakker. Det er også flere som velger å reise ut av landet og bort fra julefeiring. Alt dette påvirker omsetningen i detaljhandelen, sier administrerende direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen.

Økt desemberhandel i 11 av 19 fylker

Kjøpesentrene i 11 av landets 19 fylker økte omsetningen i årets viktigste måned. På veksttoppen i desember ligger Vest-Agder der kjøpesentrene økte omsetningen med 16,2 prosent, mens nabofylket Aust-Agder inntok bunnplassen med en nedgang på 3,6 prosent.

Hva med 2014?

- Det har vært mye diskusjon for det året vi er inne i nå, og det ser ut som man fortsetter å spare i 2014. Men vi ser også at det er rom for en viss vekst i forbruket, og ikke nødvendigvis lavere enn det vi så i 2013, sier Madsen.

Tall fra "Kjøpesenterindeksen desember 2013" (Kvarud analyse).